Drone fotografie: 8 tips voor beginners

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Vanuit de lucht kan een fotograaf een heel ander perspectief geven aan foto’s. De afgelopen jaren is drone fotografie niet voor niets steeds populairder geworden. Het kan alleen best een uitdaging zijn om te beginnen. Bij drone fotografie komt namelijk het nodige kijken: besturing van de drone, camera instellingen, locatie, inzetten van vliegfuncties en nabewerking.

In deze blog geven we acht tips om te starten met drone fotografie.

1. Kies een drone en maak vlieguren

De basis van drone fotografie is een goede drone en voldoende vlieguren. Een goede drone is meer dan een drone met een camera met hoge resolutie. Voor drone fotografie heeft u een drone nodig die stabiel vliegt, tegen wat wind kan en gemakkelijk te besturen is. Ook wilt u wellicht een drone met deze functies: obstakelsensoren en Return to Home zijn een must. Bent u op zoek naar een goede camera drone voor drone fotografie, dan kunnen deze tips voor camera drones wellicht helpen.

Wanneer u een drone bezit is het belangrijk om eerst voldoende vlieguren te maken. Een enkele keer oefenen en vervolgens de drone meenemen op reis is niet verstandig. Tijdens drone fotografie komen veel elementen tegelijkertijd aan bod: besturing van de drone, instellingen van de camera en de focus op een mooie foto. U wilt de besturing van de drone dan ook goed beheersen, zodat u kunt focussen op fotografie. Wij raden aan om voldoende vlieguren te maken of een vliegles te nemen om het besturen van een drone te leren beheersen.

2. Maak het verschil met de juiste belichting

Dronefoto Oostenrijk

Buiten bent u afhankelijk van het licht van de zon. Het licht kan een groot verschil maken in een foto. Het mooiste licht is tijdens zonsopkomst en zonsondergang. Overdag is het licht platter en aan de koude kant met veel witte en blauwe tinten. Hierdoor is er kans op overbelichting en licht overdag maakt een foto minder spannend. Tijdens zonsopkomst en zonsondergang zijn er veel warme tinten aanwezig in de lucht. Denk hierbij aan de kleuren oranje en roze. U kunt spelen met lange schaduwen en de kans op overbelichting is wat minder groot.

3. Probeer eens AEB uit

Wanneer de AEB-modus is ingeschakeld, maakt de drone meestal tussen de drie en vijf opnamen vanuit verschillende belichtingen. Deze foto’s kunnen in een bewerkingsprogramma worden samengevoegd tot één dynamisch beeld. Deze foto’s kunnen ook afzonderlijk van elkaar worden bewerkt. Uit de verschillende belichtingen kiest u de foto met de mooiste belichting.

4. Duik in de camera instellingen

Wanneer u gaat beginnen met drone fotografie is het verstandig om u zich te verdiepen in de camera instellingen. U kunt automatische instellingen van een camera veranderen. Dit begint met het handmatig aanpassen van het diafragma, de sluitertijd en de ISO waarde. Veel dronecamera's kunnen in in JPEG en DNG (RAW) fotograferen, waarbij wij DNG (RAW) aanraden.

Met een Drone Class Plus abonnement leert u alles over het maken van foto's met handmatige instellingen.

5. Let eens op de compositie van de foto

Ido Meirovich

Een onderwerp in het midden van het beeld maakt een foto statisch. Maak eens gebruik van een ander soort compositie, bijvoorbeeld 'de regel van derden'. Op de radio controller kunt je een raster weergeven met negen gelijke vierkanten. De regel van derden houdt in dat u het onderwerp aan de linker- of rechterkant van de drone foto plaatst. Wanneer er op de controller een raster is weergegeven van negen gelijke velden, zijn dit de drie vierkanten onder elkaar aan de linker- en rechterkant. De regel van derden zorgt voor variatie in uw foto's.

6. Gebruik Point of Interest om het onderwerp in beeld te brengen

Alle nieuwe DJI toestellen hebben automatische programma's, waarbij het toestel een figuur of een door u ingestelde route kan vliegen. Doordat de drone zelf vliegt, kunt u focussen op het beeld van de camera.

Een voorbeeld is Point of Interest. Deze kan ingeschakeld worden door het onderwerp te selecteren. De drone vliegt automatisch een cirkel om het onderwerp heen. Door gebruik te maken van dit soort functies komt u andere perspectieven tegen. Probeer ze uit en ontdek welke uw favoriet wordt.

7. Gebruik Earth en Maps voor vlieglocaties

Google Earth

Via Google Maps en Earth kunt u fotogenieke locaties zoeken en bekijken. In Google Earth worden locaties (ook) van boven getoond. U kunt hierdoor een goed beeld krijgen hoe de foto er mogelijk uit komen te zien. Google Maps kan gebruikt worden om locaties op te slaan. Heeft u mooie locaties gevonden via Google Earth, rijdt u langs een mooie locatie of heeft u via social media een mooie locatie gevonden? Sla deze dan op in Google Maps. In Google Maps creëert u een overzicht van de verschillende locaties.

Vergeet niet om in Nederland via GoDrone te checken of er geen no-fly zones zijn. Voor andere EU-landen hebben wij een overzicht van online dronekaarten gemaakt.

8. Bewerk foto's na

Camera instellingen voor belichting zijn van belang in fotografie en dat geldt ook voor nabewerking. Tijdens de nabewerking kunnen dronefoto’s nog meer tot leven gewekt worden. Als u gefotografeerd heeft met AEB, dan kunnen de verschillende foto's worden gecombineerd. Tevens kunt u bijvoorbeeld kleuren meer accentueren, schaduwen aanpassen of spelen met temperatuur en tint van de foto.

Voor nabewerking van foto’s heeft u een goed bewerkingsprogramma nodig. Wij gebruiken Adobe Lightroom (Creative Cloud (CC)). In Drone Class Plus leggen wij in een aantal videotutorials uit hoe u dit programma kunt gebruiken. Daarnaast kunt u drone foto's uploaden, die wij voorzien van feedback.

Drone Class Plus

Met Drone Class Plus bent u verzekerd van interessante (online) cursussen, zoals fotografie, videografie en visuele inspecties. Daarnaast organiseren wij voor dronepiloten fysieke activiteiten, zoals vliegmiddagen en excursies. Ontvang de eerste maand gratis en kom naar onze volgende vliegafspraak.

Probeer Drone Class Plus de eerste maand gratis uit.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven