Drone wetgeving 2020 - EU Dronebewijs

Nu de stofwolk van 1 juli is opgetrokken zien we dat een groeiend aantal bezoekers meer wil weten over de nieuwe EU regels die per 31 december 2020 actief worden. In deze blog laten we de diverse Europese verordeningen aan de orde komen.

Vuistregels voor het vliegen

Voordat we de wetten induiken, eerst in het kort de regels voor piloten:

  • Vlieg maximaal 120 meter hoog
  • Houd de drone altijd in het zicht
  • Vlieg met de drone niet over mensen
  • Vlieg niet in no-fly zones, tenzij je toestemming hebt

In eerdere blogs hebben we het al gehad over vliegen in de open categorie en specifieke categorie, het Cx label waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe drone, de verplichte registratie en WA verzekering voor zowel particulieren als bedrijven.

Verordening EU 2020/746

In deze wettekst is het uitstel van de invoering geregeld, wat een aantal verschuivingen in data tot gevolg heeft gehad. Deze vindt u hieronder.

Verordening EU 2020/639

In deze publicatie zijn de eerste twee Europese standaardscenario's geintroduceerd: vliegen op zicht in bewoonde omgeving en vliegen buiten het zicht in dunbevolkte omgeving. Eisen aan de operator, het toestel en de piloot worden uitgewerkt. Er zijn speciale labels (C5 en C6) geldig voor de toestellen.

Verordening EU 2019/947

In deze wettekst zijn de kaders geformuleerd voor operaties in de open, specifieke en gecertificeerde categorie. De huidige legacy drones, die geen Cx label hebben, komen in de limited open categorie terecht. Je dient vanaf 31 december a.s. 50 meter afstand te houden tot obstakels. Vanaf 1 januari 2023 kun je alleen nog maar in subcategorie A3 vliegen.

Verordering EU 2019/945

In deze publicatie zijn de Cx labels geïntroduceerd. De technische eisen per label zijn nog niet door de EU vastgesteld, waardoor fabrikanten er nog niet aan kunnen voldoen. Er kan helaas niet achteraf nog een C label aan een drone worden toegekend. Het is dus te hopen dat de eisen snel in werking treden.

EASA Easy Access Rules UAS

Om alle regels te bundelen, heeft de EASA een document gemaakt voor de onbemande luchtvaart als handig naslagwerk.

Nationale wetgeving

De drone wetgeving in 2020 is tot 31 december a.s. nationaal. Tot 31 december a.s. zijn namelijk de huidige regelingen (ROABL, mini-drones en modelvliegen) in Nederland geldig. In het najaar zal er in de Tweede Kamer en Eerste Kamer gedebatteerd worden over aanvullende regels (op de Europese wetteksten), die wij als EU land zelf mogen bepalen.

Drone regelsOpen categorieSpecifieke categorie

Geef een reactie

Alle reacties worden beoordeeld voor publicatie.

Uitgelicht

#Competentie certificaat Geen schriftelijk examen
Drone Class EU Dronebewijs
ActieprijsV.a. € 99,00 Standaard prijs€ 120,00
Reviews
Beschikbaar
Basisopleiding specifieke categorie - EU Dronebewijs
Drone Class Basisopleiding specifieke categorie
ActieprijsV.a. € 499,00 Standaard prijs€ 603,00
Reviews
Beschikbaar