EU Dronebewijs: Stand van zaken - EU Dronebewijs

Achter de schermen zijn wij druk bezig met alle noodzakelijke voorbereidingen op het EU Dronebewijs. Wat u niet kunt zien, leggen wij even in het kort uit via deze blog.

Update

Deze blog is bijgewerkt met aanpassingen op 8 oktober 2020.

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Aan dit ministerie is het om de nieuwe Europese wet- en regelgeving rondom drones te implementeren voor de civiele luchtvaart. Waar EASA een framework met regelgeving heeft neergelegd, moet er verder op nationaal niveau veel worden ingevuld. Denk aan zonering, toezicht en inspectie, opleidingen,  omzetting van bestaande vliegbewijzen en vergunningen enzovoorts.

Samen met andere marktpartijen, de KNVvL, DARPAS zijn we in gesprek om alles op tijd rond te krijgen, zodat u vanaf 1 januari 2021 bediend kan worden.

Eisen aan de opleiders

Door het ministerie aangewezen (erkende) vliegscholen mogen u straks opleiden en examineren voor de EASA certificaten. Het ministerie legt de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit zo veel mogelijk neer bij de branche, wat wij een goede zaak vinden. Op dit moment zijn wij bezig met het formuleren van competenties die aan de opleiders gesteld worden. Dit wordt uiteindelijk een bijlage die aan de huidige regeling voor vliegscholen zal worden toegevoegd.

Overgangsperiode

Per 31 december 2020 gaan we eerst een overgangsperiode in die twee jaar duurt. In het eerste jaar (2021) zal de ILT alle huidige bedrijfsvergunningen gaan overzetten. In het tweede jaar (2022) mogen er nog drones op de markt verschijnen, die geen Cx-label hebben. Vanaf 1 januari 2023 is dit verboden.

Ontwikkeling van lesmateriaal en examens

Drone Class is al klaar met het ontwikkelen van de online cursus en de examens. Wij dienen binnenkort ons materiaal in bij de ILT, die goedkeuring zal verlenen.

Prijsstelling

Het EU Dronebewijs is in sommige landen gratis. U mag gerust in een ander land de opleiding volgen en het examen afleggen. Dit betekent wel dat u daarna in het betreffende land uw certificaat moet aanvragen. Dus niet bij de RDW in Nederland.

Wij gaan er vanuit dat de meeste mensen het prettiger vinden om in het Nederlands te leren en geëxamineerd te worden. Onderzoek van Dronewatch laat zien dat een grote groep dronevliegers bereid is om te betalen. Prijzen volgen in het najaar.

Is het straks op tijd allemaal klaar?

Ja, dat moet gezien het uitstel van de invoeringsdatum lukken. Wel is er bij ons enige zorg of alles op tijd geregeld is door de overheid.

ROC en ROC-light

Dit risico kunt u als bedrijf verkleinen door toch nog dit najaar te gaan voor een ROC of ROC-light bedrijfsvergunning. Dit verzekert u van het kunnen uitvoeren van operaties in 2021, ongeacht men klaar is voor de overgangsperiode.

Drone regelsOpen categorie

3 reacties

Erwin

Erwin

Ik wordt graag op de hoogte gehouden over mogelijkheden voor het behalen van het EU Dronebewijs.

Sem

Sem

Bedankt voor je interesse. We hopen z.s.m. met meer informatie te komen over de opleiding en de kosten. Via onze nieuwsbrief blijf je automatisch op de hoogte.

Jan Heuser

Jan Heuser

Ik wordt graag op de hoogte gehouden over mogelijkheden voor het behalen van het EU Dronebewijs.

Geef een reactie

Alle reacties worden beoordeeld voor publicatie.

Uitgelicht

#Competentie certificaat Geen schriftelijk examen
Drone Class EU Dronebewijs
ActieprijsV.a. € 99,00 Standaard prijs€ 120,00
Reviews
Beschikbaar
Basisopleiding specifieke categorie - EU Dronebewijs
Drone Class Basisopleiding specifieke categorie
ActieprijsV.a. € 499,00 Standaard prijs€ 603,00
Reviews
Beschikbaar