Trends in 2020 - EU Dronebewijs

Onlangs publiceerde Drone Industrie Insights haar Global Drone Outlook 2020. Laten we eens kort vooruitblikken op de komende trends in het nieuwe jaar.

Trend 1. Anti-drone maatregelen

Om kritieke infrastructuur en grootschalige evenementen te beschermen tegen onbevoegden of kwaadwillenden is er groeiend assortiment aan anti-drone systemen op de markt. Van drone jammers tot mobiele masten. In het EU Dronebewijs is hier ook aandacht voor.

Trend 2. Urban Air Mobility (UAM)

Hoewel het bezorgen van pakketten via drones nog in de kinderschoenen staat, is men ook al volop bezig met vervoer van personen. Bekende voorbeelden zijn de drone taxi's en het vervoer van gewonde mensen. Dankzij de invoering van het EU Dronebewijs komen er regels die vluchten buiten het gezichtsveld van de piloot (BVLOS) mogelijk maken.

Trend 3. Unmanned Traffic Management (UTM)

Het groeiend aantal (commerciële) vluchten in het laagste gedeelte van het luchtruim vraagt om de nodige extra coördinatie. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft het Engelse Altitude Angel geselecteerd om drones veilig in het Nederlandse luchtruim te integreren. Er wordt gewerkt aan een app, die realtime aangeeft of je ergens mag vliegen. Voor beroepsmatige gebruikers is er de mogelijkheid om - op termijn - via de app een vluchtplan in te dienen bij de luchtverkeersleiding, die de operatie live kan volgen.

Trend 4. Adoptie en automatisering

Doordat er steeds meer maatschappelijke en economische doelen kunnen worden gediend door dronegebruik, zal de publieke acceptatie van drones verder gaan stijgen. Het verplichte EU Dronebewijs werkt hier ook aan mee. Door de inzet van steeds betere kunstmatige intelligentie kan data gemakkelijker en sneller worden geïnterpreteerd door de eindgebruiker.

Trend 5. ISO standaarden

Drone expert Wiebe de Jager van Dronewatch merkte het al eerder in 2019 op: Zodra ISO standaarden hun intrede doen, wordt de industrie volwassen. De eerste ISO certificering voor drone veiligheidsstandaarden is een feit.

Vanuit Drone Class zien wij - aanvullend - nog deze ontwikkelingen:

  • Meer drones in het onderwijs (met name in het vmbo)
  • Kwalificatie Drone Specialist (mbo niveau 4)
  • Lagere drempel om voor ROC / specifieke categorie te kiezen
  • Een chaotische start rondom de invoering van de nieuwe EU regels

 Kortom, het wordt een fascinerend en spannend dronejaar!

Drone class

2 reacties

Sem

Sem

Dankjewel, Theo. Samen met Sander uiteraard. We doen ons best.

Theo van de Veerdonk

Theo van de Veerdonk

Drone innovatie dient nadrukkelijk een plek te hebben binnen het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Sem van Geffen maakt hier werk van, een belangrijke bijdrage aan techniekpromotie in Nederland en Europa! Complimenten!

Geef een reactie

Alle reacties worden beoordeeld voor publicatie.

Uitgelicht

#Competentie certificaat Geen schriftelijk examen
Drone Class EU Dronebewijs
ActieprijsV.a. € 99,00 Standaard prijs€ 120,00
Reviews
Beschikbaar
Basisopleiding specifieke categorie - EU Dronebewijs
Drone Class Basisopleiding specifieke categorie
ActieprijsV.a. € 499,00 Standaard prijs€ 603,00
Reviews
Beschikbaar