Cx-labels pas in 2022

Deze blog wordt u aangeboden door Drone Class, uw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Het gaat nog ongeveer een jaar duren voordat de eerste drones met Cx-label op de markt kunnen verschijnen.

Waarom duurt het zo lang?

In een gastbijdrage op de nieuwssite Dronewatch wordt uitgelegd dat weliswaar de eisen al lang bekend zijn, maar dat er nog meer werk nodig is. Deze eisen moeten namelijk concreet gemaakt worden in bepaalde normen. Vervolgens moeten deze normen officieel door de EU worden gepubliceerd, in het zogenaamde Official Journal (OJEU). Deadline voor het maken van de normen klasse C0 t/m 4 ligt op 30 juni 2022. Voor C5 en C6 (noodzakelijk om via een STS in de specifieke categorie te opereren) zal dit pas in de tweede helft van 2022 zijn.

Overgangsregeling

Totdat de eerste drones met Cx-label verschijnen - en dit gaat dus zeker nog wel een jaar duren - vallen alle toestellen zonder Cx-label onder de huidige overgangsregeling. Deze eindigt na 31 december 2022. U vliegt vanaf dan met een drone zonder Cx-label vanaf 250 gram in subcategorie A3.

Cx-labels met terugwerkende kracht toekennen?

Het is mogelijk dat fabrikanten bepaalde huidige toestellen in hun vloot zullen aanmelden voor het Cx-label in 2022, maar dit mag elke fabrikant zelf weten. Zo gaat het gerucht dat DJI alleen voor haar Enterprise drones van plan is om met terugwerkende kracht een Cx-label te regelen. Fabrikanten willen nu eenmaal nieuwe modellen verkopen.

Heeft het zin om het aanvullende certificaat A2 te halen?

Als u met uw huidige drone, vanaf 500 gram tot 2 kilo, in bebouwde omgeving wilt vliegen, dan is dit de meest voor de hand liggende reden om A2 te halen. Ook als u wilt opereren in de specifieke categorie, heeft u het aanvullende certificaat A2 nodig. Uiteraard bent u met de upgrade A2 voorbereid op de introductie van nieuwe modellen in 2022, die het C2 label dragen. Hiermee mag u dan in subcategorie A2 opereren. Ook vanaf 1 januari 2023.

Relevante artikelen

  • Open categorie
Drone Class traint 10.000 klanten

13-12-2021

Drone Class traint 10.000 klanten

In het afgelopen jaar heeft Drone Class 10.000 klanten in Europa opgeleid voor vliegen in de open en specifieke categorie.
  • Open categorie
Open Category Package

13-09-2021

Open Category Package

AirHub en Drone Class presenteren een alles-in-één oplossing voor de professionele drone gebruiker in de open categorie.
  • Open categorie
Buitenlandse aanvraag mogelijk

18-08-2021

Buitenlandse aanvraag mogelijk

Vanaf nu is het om de certificaten A1-A3 en A2 aan te vragen bij de RDW als u in het buitenland woont.
  • Open categorie
Vragen over de RDW - EU Dronebewijs

07-01-2021

Vragen over de RDW

In deze blog bundelen we even alle vragen die wij via onze klanten en bezoekers van de site hebben binnengekregen over de RDW.
  • Open categorie
  • Specifieke categorie
Cx-labels pas in 2022

01-07-2021

Cx-labels pas in 2022

Het gaat nog ongeveer een jaar duren voordat de eerste drones met Cx-label op de markt kunnen verschijnen. Waarom duurt het zo lang?
  • Specifieke categorie
Gecertificeerde categorie: de basics

11-05-2021

Gecertificeerde categorie: de basics

Eind april 2021 is de nieuwe EU verordening 2021 664 gepubliceerd, waarin de wettelijke basis voor de gecertificeerde categorie wordt gelegd. In deze blog een korte kennismaking.
  • Specifieke categorie
Praktijkopleiding specifieke categorie

06-04-2021

Praktijkopleiding specifieke categorie

Voor piloten die in de specifieke categorie gaan opereren biedt Drone Class een voordelige praktijkopleiding aan.
  • Open categorie
  • Specifieke categorie
Regeling Onbemande Luchtvaartuigen - EU Dronebewijs

07-11-2020

Regeling Onbemande Luchtvaartuigen

In verband met wijzigingen die in ons land moeten worden doorgevoerd, heeft het ministerie een nieuwe regeling geschreven.