EU Dronebewijs bij Drone Class - EU Dronebewijs

Op 31 december 2020 gaat Europese drone-regelgeving van kracht. Daarmee komt er een eind aan het huidige nationale stelsel en kunnen we wel zeggen dat er een nieuw tijdperk start. Met volop kansen, maar ook de nodige verplichtingen.

Update

Deze blog is bijgewerkt met aanpassingen op 4 maart 2021.

Uitstel oorspronkelijke datum

De Europese Commissie heeft op verzoek van een aantal EU lidstaten de oorspronkelijke invoeringsdatum van 1 juli 2020 uitgesteld. Dit betekent dat in Nederland de huidige nationale wetgeving van kracht blijft tot en met 30 december a.s.

Start EU Dronebewijs

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft aangegeven dat wij per 1 januari a.s. kunnen starten met het verzorgen van de opleidingen.

Open categorie

Vanaf 31 december 2020 gaan particulieren en ook beroepsmatig gebruikers (die nu nog onder ROC-light opereren) vliegen in de open categorie. Voor drones vanaf 250 gram geldt een basiscertificaat. Gaat u vliegen met een iets zwaardere drone, dan heeft u een aanvullend certificaat nodig.

Beide certificaten vallen onder - wat we voor het gemak - het EU Dronebewijs noemen. Drone Class is een erkende RPAS vliegschool, die de bijbehorende online opleiding en examens verzorgt.

Online cursus

De syllabus, gepubliceerd door de EASA, bestaat uit verschillende onderwerpen. Denk daarbij aan regels, kennis over het toestel en operationele procedures. Het bevat ook nieuwe onderdelen, zoals privacy en verzekering.

Leren online vraagt om enige zelfdiscipline. Het voordeel van deze manier van leren is dat u zelf uw eigen tempo kunt bepalen.

Gratis demo

Bent u benieuwd hoe wij u laten leren? Bekijk deze demo eens.

Basiscertificaat

Dit is verplicht voor iedereen die gaat vliegen met een drone vanaf 250 gram. U gaat aan de slag met Online Leren, onze digitale leeromgeving. Om het online training certificaat te halen legt u daar een online examen af met veertig meerkeuzevragen.

Aanvullend certificaat

Dit is bedoeld voor vliegen in subcategorie A2. U mag met een iets zwaardere drone over bebouwing vliegen. Daarom worden er meer eisen gesteld aan de piloot, in de vorm van een competentie certificaat.

Hieronder vallen:

  • Alle huidige drones zonder CE-markering vanaf 500 gram tot 2 kilo
  • Toekomstige drones met een C2 label

U vervolgt onze online cursus. Ondertussen voert u enige praktijktraining buiten uit. Daarna vult u een verklaring in. U geeft hierin aan dat u de besturing beheerst. Tot slot zult u opnieuw examen moeten doen. Deze keer is dat online of op locatie, in schriftelijke vorm met dertig meerkeuzevragen.

Online Leren

Drone Class heeft de beste digitale leeromgeving van alle aanbieders.

Nieuwsbrief

Wij werken achter de schermen door aan uw opleiding en examen. Abonnees van onze nieuwsbrief lichten wij als eersten in over beschikbaarheid en de kosten. Meld u zich aan voor onze nieuwsbrief!

Drone opleidingenDrone regelsOpen categorie

10 reacties

Sem

Sem

Daar is nu nog te weinig vraag naar (even los van de lockdown, waardoor momenteel alle examens online zijn).

A.

A.

Komt er ook een locatie in het noorden voor examens?

Sem

Sem

Beste Roy, de opleiding mogen wij vanaf 1 januari a.s. aanbieden. Door je aan te melden voor onze nieuwsbrief kun je deze in december als eerste bestellen.

Roy

Roy

Is er al meer bekend over het EU Drone bewijs?
-Is de online training alvast af te ronden, zo ja waar? Zo nee wanneer dan ?
-Zijn de kosten al bekend?
-Kan ik mezelf alvast inschrijven voor de 1 of meerdere certificaten?

Sem

Sem

Dag Frans, de logica is als volgt: er wordt gekeken naar het gewicht van jouw drone en op basis daarvan worden er eisen gesteld. Als jouw drone tussen de 500 gram en 2 kilo valt, dan moet je het aanvullend certificaat halen, want je mag er nu eenmaal in subcategorie A2 mee opereren. Ook als je hier niet zelf voor kiest.

Frans nuis

Frans nuis

Als ik helemaal niet in A2 maar in A3 wil vliegen moet er dan ook een ectra certificaat komen . ???

Sem

Sem

Dag Richard, allereerst is ROC-light een bedrijfsvergunning en geen drone brevet voor piloten. Je komt als piloot op de bedrijfsvergunning ROC-light te staan. De ILT heeft aangegeven dat zij gaan zorgen voor het overzetten van deze vergunning naar de nieuwe Europese documenten. Wat zij nog niet hebben gecommuniceerd is wat dit betekent voor de betreffende piloten. Het is mogelijk dat piloten, die ROC-light theorie examen hebben gedaan, het basiscertificaat en zelfs het aanvullende certificaat ontvangen. Lijkt mij niet onlogisch, maar dit is aan de ILT.

Richard

Richard

Wat betekent dit voor mensen die in het bezit zijn van ROC-L? Komt daar een overgangsregeling voor omdat zij al de nodige kennis hebben?

Sem

Sem

Beste José, de kosten zijn op dit moment nog niet bekend. We hebben in de afgelopen maanden geen duidelijkheid gekregen over de eisen, die het ministerie stelt aan onze opleidingen en examinering. Wij willen eerst alle informatie op een rijtje hebben, voordat we kosten bekend maken. Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte. Locaties vind je onderaan in de blog.

José lanzas

José lanzas

Wat zijn de kosten voor beide certificaten
En ik woon in nieuwegein waar kan ik het examen doen.
Vriendelijke groet
José lanzas

Geef een reactie

Alle reacties worden beoordeeld voor publicatie.

Uitgelicht

#Competentie certificaat Geen schriftelijk examen
Drone Class EU Dronebewijs
ActieprijsV.a. € 99,00 Standaard prijs€ 120,00
Reviews
Beschikbaar
Basisopleiding specifieke categorie - EU Dronebewijs
Drone Class Basisopleiding specifieke categorie
ActieprijsV.a. € 499,00 Standaard prijs€ 603,00
Reviews
Beschikbaar