Tips voor aanschaf nieuwe drone - EU Dronebewijs

In 2020 staan er weer nieuwe modellen op de planning om uit te komen. Denk daarbij aan de Mavic Air 2, Inspire 3 en EVO 2. Welke tips kunt u meenemen voor de aanschaf?

Update

Deze blog is bijgewerkt met aanpassingen op 5 juni 2020.

Camera

We kennen drones van prachtige video's en foto's die overal ter wereld worden gemaakt.

Uiteraard is de kwaliteit van de camera een van de belangrijkste aspecten. Sinds 4K video de standaard is, kunt u bijvoorbeeld letten op het aantal frames waarin wordt gefilmd (60 fps heeft de voorkeur) en de bitrate van de video. Hoe hoger de bitrate (100 mbps), hoe meer informatie er per tijdseenheid uitgezonden kan worden.

Voor beroepsmatig gebruikers zijn multispectrale en thermische camera's relevant voor gewasanalyse en inspecties. Hoe groter de sensor hoe beter de kwaliteit van de beelden. Een camera die foto's in meer Megapixels opslaat, levert meer data op, wat van belang is voor de kwaliteit van de analyse.

Platform

Met betrekking tot de camera is dan de vraag: wilt u een drone met een vaste payload of een platform waar u flexibele payload aan kunt hangen?

Een platform, zoals de Inspire 2 en Matrice series van DJI, biedt de mogelijkheid om de sensor te verwisselen of zelfs met meerdere camera's tegelijkertijd te opereren.

Vliegminuten

Op dit moment is 25-30 minuten voor consumenten standaard. Toestellen die meer vliegminuten kunnen maken zijn dus interessant om in de gaten te houden.

Voor beroepsmatig gebruikers zijn kabeldrones interessant. Hierdoor is het mogelijk om een paar uur achter elkaar actief in de lucht te blijven. Bijvoorbeeld voor inspecties, verkeerssurveillance of andere dataverzameling.

Prestaties in de lucht

In ons land hebben we nogal eens te maken met behoorlijk wat wind. Lichte drones uitgerust met kleine motoren hebben het vanaf windkracht 2 al lastig, terwijl u met windkracht 5 (max. 20 luchtknopen) nog mag opereren. Een toestel met grotere motoren kan de wind beter aan.

CE-markering

In de open categorie vliegt u vanaf 31 december 2020 met drones tot max. 25 kilo. Nieuwe drones, die een Europese CE-markering krijgen, moet u echt in de gaten gaan houden. Deze drones worden dan namelijk niet - vanaf 1 januari 2023 - verbannen naar subcategorie A3, waarin u 150 meter afstand moet houden tot bebouwing, recreatie en industrie.

Lees meer in deze blog over verschillende CE-markeringen.

Gewicht

De vuistregel blijft: hoe lager de startmassa hoe beter.

Open categorie

2 reacties

Sem

Sem

Dag Frank, er wordt op dit moment gewerkt aan een nieuwe indeling van de luchtvaartkaart. Dit noemen we zonering en ik ben, net als jij, benieuwd of er straks sprake is van een toename of afname van beperkingen. De EU drone regels voor de open categorie laten meer operaties toe. Het is nog even afwachten hoe de ILT dit interpreteert en of we hier vanuit de branche op moeten reageren.

Frank

Frank

Het C E keurmerk is al een reden voor mij om Alle DJI drones, behalve de Mini, over te slaan. Leuk die Mavic Air 2 die er straks aan komt, maar na 30 juni 2022 gaat deze volgens mij ook naar klasse A3.

Hopelijk geeft de nieuwe regelgeving per januari 2021 wel wat meer ruimte, want nu zijn de beperkingen wel heel ruim genomen (nattevingerwerk). Op dit moment woon ik binnen 3 km (op 2,5km) van een ziekenhuis met een heliport. Ik woon er al 20 jaar, en er is nog nooit een medicopter over ons huis gevlogen. En als ik al rondom mijn huis ga vliegen, dan moet het verplicht VLOS zijn en niet hoger dan 120m. Stel, dat er een helicopter over zou vliegen, dan komt hij nooit en te nimmer met mijn drone in aanraking. Als er al iets (luchtballon, paramotor, pipercub) over mijn huis vliegt, dan is het toch al snel 300m of hoger. Dus ik hoop echt op een versoepeling van de regels en meer airspace (desnoods per klasse ingedeeld)

Geef een reactie

Alle reacties worden beoordeeld voor publicatie.

Uitgelicht

#Competentie certificaat Geen schriftelijk examen
Drone Class EU Dronebewijs
ActieprijsV.a. € 99,00 Standaard prijs€ 120,00
Reviews
Beschikbaar
Basisopleiding specifieke categorie - EU Dronebewijs
Drone Class Basisopleiding specifieke categorie
ActieprijsV.a. € 499,00 Standaard prijs€ 603,00
Reviews
Beschikbaar