Bij Drone Class kunt u voor uw EU Dronebewijs leren in de beste digitale leeromgeving en schriftelijk examen afleggen op verschillende locaties in Nederland. Snel en goed geregeld!

Op deze pagina vindt u alle handige informatie over de open categorie.

Doel

Drone Class is een erkende RPAS vliegschool. Wij leggen u concreet en zo efficiënt mogelijk uit wat u moet weten. Wij vinden het belangrijk dat u begrijpt waar u mee bezig bent. Daar wordt u drone wijzer van.

Welke opleidingen zijn er?

Voor drones vanaf 250 gram is er een Online Training Certificaat, dat we ook wel het basiscertificaat noemen. Hiermee vliegt u in subcategorie A1 en A3.

Voor iets zwaardere drones is er een Competentie Certificaat, ook wel het aanvullende certificaat genoemd. Hiermee vliegt u in subcategorie A2.

Het take-off gewicht van het toestel is leidend voor de keuze van de opleiding. 

Welke opleiding heb ik nodig?

Het gewicht van de drone en of er een Cx label op zit bepalen welke online opleiding u nodig heeft. In dit overzicht vindt u de toestellen van DJI.

Heeft u een andere drone, zonder Cx label:

  • Vanaf 250 tot 500 gram - alleen basiscertificaat
  • Vanaf 500 gram tot 2 kilo - basiscertificaat en aanvullend certificaat
  • Vanaf 2 kilo (tot 25 kilo) - alleen basiscertificaat

Hoe leg ik examen af?

Het examen voor het basiscertificaat maakt u online. Het bestaat uit 40 meerkeuzevragen waarvoor u 90 minuten tijd heeft. Uw score is minimaal 75% om te slagen. Na afloop ontvangt u meteen een slagingsbewijs. U kunt zo vaak herkansen als u wilt (binnen 30 dagen). Voor het aanvullend certificaat legt u ook weer zelfstandig een online examen af met 30 meerkeuzevragen.

Hoe vraag ik het EU Dronebewijs aan?

U vraagt uw certificaat aan bij de RDW.

Hoe zit het ook al weer met Cx labels?

Toestellen moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht een C0, C1, C2, C3 of C4 label hebben. Het nummer geeft de betreffende gewichtsklasse aan. Dit is een Europese CE-markering voor drones, waarmee fabrikanten laten zien dat zij voldoen aan alle technische eisen die worden gesteld. Laat u niet foppen door Chinese CE markering.

Wat moet ik nog meer regelen?

Uw toestel moet particulier of zakelijk WA verzekerd zijn. Daarnaast moet u als particulier of operator (bedrijf) geregistreerd staan in een Europese database. Uw registratienummer dient op de drone geplakt te worden. Dit geld voor alle drones waar een camera op zit en sowieso vanaf 250 gram.

Hoe weet ik of mijn operatie in de open categorie valt?

Gebruik deze vuistregels voor een eerste indicatie:

  • U vliegt niet hoger dan 120 meter
  • U vliegt niet over mensen
  • U houdt de drone altijd in het zicht (VLOS)
  • U vliegt niet in no-fly zones

Als u hier van af wilt wijken, dan komt u in de specifieke categorie terecht. Indien u gevaarlijke stoffen of mensen vervoert dan is het zelfs de gecertificeerde categorie. Middels een SORA kunt u bepalen welke categorie het wordt.

Hoe zit het met de invoering van de EU drone regels?

Op 31 december 2020 gaat de Europese wet- en regelgeving van de EASA in. Vanaf dan heeft u een EU Dronebewijs nodig in de open categorie. U kunt als bedrijf geen ROC of ROC-light meer bij de ILT aanvragen. Onder ROC of ROC-light kunt u nog wel in 2021 opereren.

In dit overzicht vindt u een tijdspad met belangrijke data:

Bestellen

Onze opleidingen vindt u straks in de webshop.