Open categorie

Verplichte EASA certificaten voor particulieren en operators in de open categorie. U kunt in alle EU-lidstaten vliegen. Elk certificaat is vijf jaar geldig.

Dit is het verplichte EASA basiscertificaat dat iedereen moet halen om te mogen vliegen in de open categorie met een drone ≥ 250 gram.

Dit is het aanvullende EASA certificaat, verplicht voor CE-gemarkeerde drones ≥ 900 gram en max. 4 kilo. Ook voor drones zonder Cx-label (500 gram tot 2 kilo). U vliegt in subcategorie A2.

Online Training Certificaat:
DJI Spark, Mavic Air, Inspire series, Matrice series

Online Training Certificaat + Competentie Certificaat:
DJI Mavic Pro, Mavic Air 2, Mavic 2 series, Phantom series

Nee. U dient ook de opleiding te volgen. U betaalt voor onze opleiding en het betreffende examen.

Beide certificaten in de open categorie zijn vijf jaar geldig. Voordat de geldigheid verloopt dient u een korte scholing (seminar) te volgen. Anders moet u opnieuw examen doen.

Specifieke categorie

In 2020 verandert er in elk geval nog niets. ILT heeft ons medegedeeld dat we dit kalenderjaar de huidige RPA-L theorie opleiding kunnen continueren. Vanaf 2021 volgt een vernieuwde opleiding.

Als u de operatie niet kunt uitvoeren in de open categorie en de operatie niet te risicovol is voor de gecertificeerde categorie. Dit laatste kunt u via een SORA verkennen.

Door middel van een bedrijfsvergunning waarmee u vervolgens via een Europese STS, een PDRA, een SORA of LUC opereert. Een goedgekeurd operationeel handboek is verplicht.

Als u vliegt onder een STS dan dient u bij de ILT een declaratie in en bij de luchtvaartautoriteit van het betreffende land: een kopie van deze declaratie, ontvangstbevestiging en toestemming voor de operatie. Als u geen STS gebruikt, dan moet u toestemming van de ILT indienen bij de buitenlandse luchtvaartautoriteit samen met de vlieglocatie en mitigerende maatregelen.

EU Opleiding

U volgt een online cursus in Online Leren. Daarna maakt u het online examen met 40 meerkeuzevragen. Met het slagingsbewijs vraagt u zelf uw certificaat aan.

Na het online examen vervolgt u de online cursus. Ondertussen oefent u zelf met de drone om de besturing onder de knie te krijgen of u kiest voor vliegles. U legt daarna schriftelijk examen af bij Drone Class, dat bestaat uit 30 meerkeuzevragen. U mag in totaal twee keer herkansen.

U volgt onze avond- of in-company opleiding. Daarna legt u schriftelijk examen af dat bestaat uit 60 meerkeuzevragen. U mag in totaal twee keer herkansen. Via Drone Flight Company bieden wij praktijk (tweedaagse training en op de derde dag examen).

Voor een theorie examen dient u een score van minimaal 75% te behalen om te slagen.

Coronavirus (COVID-19)

In het voorjaar hebben wij het klassikale gedeelte van onze theorie opleidingen digitaal verzorgd. Dat gebeurt vanaf 1 juli weer fysiek.

Check het betreffende examenreglement en extra eisen voor examen op afstand.

EU Geldigheid

De certificaten voor de open categorie vraagt u zelf aan bij de Dienst Wegverkeer (RDW). Deze zijn vijf jaar lang geldig. U kunt ermee vliegen in de open categorie in elk EU lidstaat.

Als u in een ander EU lidstaat woont, dan vraagt u het certificaat daar aan.

In Nederland moet u 16 jaar of ouder zijn om zelfstandig met een drone ≥ 250 gram te opereren. Bij lichtere drones, zoals de Mavic Mini en speelgroed drones geldt dit niet.

Als u theorie en praktijk- examen heeft gehaald uw aanvraag RPA-L doen. Vergeet niet dat u ook medisch gekeurd (LAPL) dient te zijn.

EU Vliegen

Donderdag 31 december 2020. Hier vindt u een tijdspad met belangrijke data.

Tot 31 december 2021 kunt u onder de bedrijfsvergunning ROC en ROC-light blijven doorvliegen. Wel bent u verplicht om bij invoering van de Europese regelgeving op 31 december 2020 ingeschreven te staan in het nieuwe Europese droneregister.

U mag vanaf 31 december 2020 doorgaan met vliegen, maar afhankelijk van het gewicht vliegt u in subcategorie A1 (< 250 gram) of A3 (vanaf 250 gram tot max. 25 kilo). Check de tabel van Dronewatch.

In de open en specifieke categorie is een WA verzekering verplicht.

Bijvoorbeeld de leeftijdgrens en zonering verschillen van land tot land. U zult hier rekening mee moeten houden in de vluchtvoorbereiding.

Drone Class

Wij hebben de beste digitale leeromgeving. U gaat op een zeer prettige en effectieve manier leren. Verder bieden wij examens aan op diverse plaatsen in Nederland. Dat bespaart u tijd.

Bent u al klant bij ons? Als u alleen het basiscertificaat bij ons heeft besteld en later besluit om ook het aanvullende certificaat te behalen, dan betaalt u slechts het actuele prijsverschil.

Waar wij u informeren, door middel van onze blogs, nieuwsbrieven, e-mailverkeer, telefonisch contact of op enige andere wijze, is dit nadrukkelijk niet bedoeld als juridisch advies. U kunt hier geen rechten aan ontlenen.