Open categorie

Verplichte EASA certificaten voor particulieren en operators in de open categorie. U kunt in alle EU-lidstaten vliegen. Elk certificaat is vijf jaar geldig.

Dit is het verplichte EASA basiscertificaat dat iedereen moet halen om te mogen vliegen in de open categorie met een drone ≥ 250 gram.

Dit is het aanvullende EASA certificaat, verplicht voor CE-gemarkeerde drones ≥ 900 gram en max. 4 kilo. Ook voor drones zonder Cx-label (500 gram tot 2 kilo). U vliegt in subcategorie A2.

Online Training Certificaat:
Mavic Air, Spark, Inspire series, Matrice series

Online Training Certificaat + Competentie Certificaat:
DJI Mavic Pro, Mavic Air 2, Mavic 2 series, Phantom series

Nee. U dient ook de opleiding te volgen. U betaalt voor onze opleiding en het betreffende examen.

Specifieke categorie

In 2020 verandert er in elk geval nog niets. ILT heeft ons medegedeeld dat we dit kalenderjaar de huidige RPA-L theorie opleiding kunnen continueren. Vanaf 2021 volgt een vernieuwde opleiding.

Als u de operatie niet kunt uitvoeren in de open categorie en de operatie niet te risicovol is voor de gecertificeerde categorie. Dit laatste kunt u via een SORA verkennen.

Door middel van een Europese STS, een PDRA, een SORA of via een LUC vergunning. Een goedgekeurd operationeel handboek is verplicht.

EU Opleiding

U volgt een online cursus in Online Leren. Daarna maakt u het online examen met 40 meerkeuzevragen. Met het slagingsbewijs vraagt u zelf uw certificaat aan.

Na het online examen vervolgt u de online cursus. Ondertussen oefent u zelf met de drone om de besturing onder de knie te krijgen of u kiest voor vliegles. U legt daarna schriftelijk examen af bij Drone Class, dat bestaat uit 30 meerkeuzevragen. U mag in totaal twee keer herkansen.

U volgt onze avond- of in-company opleiding. Daarna legt u schriftelijk examen af dat bestaat uit 60 meerkeuzevragen. U mag in totaal twee keer herkansen. Via Drone Flight Company bieden wij praktijk (tweedaagse training en op de derde dag examen).

Voor een theorie examen dient u een score van minimaal 75% te behalen om te slagen.

Coronavirus (COVID-19)

Het klassikale gedeelte van onze theorie opleidingen verzorgen wij momenteel digitaal op afstand, met behulp van Skype.

Wij hebben toestemming gekregen van de ILT om theorie examens op afstand af te nemen tot 1 juli 2020. U legt uw examen via Online Leren af, terwijl u in Skype met onze surveillant in verbinding staat.

Check het betreffende examenreglement en extra eisen voor examen op afstand.

EU Geldigheid

De certificaten voor de open categorie vraagt u zelf aan bij de ILT. Deze zijn vijf jaar lang geldig. U kunt ermee vliegen in de open categorie in elk EU lidstaat.

Als u in een ander EU lidstaat woont, dan vraagt u het certificaat daar aan.

In Nederland moet u 16 jaar of ouder zijn om zelfstandig met een drone ≥ 250 gram te opereren.

Als u theorie en praktijk- examen heeft gehaald, dan kunt u RPA-L aanvragen om als piloot onder ROC en in de specifieke categorie te opereren.

EU Vliegen

Tot 1 juli 2021 kunt u onder de bedrijfsvergunning ROC en ROC-light blijven doorvliegen.

U mag vanaf 1 juli 2020 doorgaan met vliegen, maar afhankelijk van het gewicht vliegt u in subcategorie A1, A2 of A3. Check de tabel van Dronewatch.

In de open en specifieke categorie is een WA verzekering verplicht.

Per EU lidstaat kunnen er specifieke regels gelden, die in andere landen niet van toepassing zijn of verschillen. Zo mag u in Nederland niet vliegen in het donker.

Drone Class

Wij hebben de beste digitale leeromgeving. U gaat op een zeer prettige en effectieve manier leren. Verder bieden wij examens aan op diverse plaatsen in Nederland. Dat bespaart u tijd.

Bent u al klant bij ons? Als u alleen het basiscertificaat bij ons heeft besteld en later besluit om ook het aanvullende certificaat te behalen, dan betaalt u slechts het actuele prijsverschil.