DJI FlightHub 2 (Beta)

Deze blog wordt u aangeboden door Drone Class, uw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Met de DJI FlightHub 2 (Beta) software kunt u vluchten met uw drone geautomatiseerd laten uitvoeren. In deze blog bespreken we de verschillende functies en onze bevindingen.

Wat is FlightHub 2?

DJI noemt FlightHub 2 een alles-in-één cloudgebaseerd platform voor beheer van drone-operaties. Met deze software kunt u drone-missies creëren, geautomatiseerd laten uitvoeren en toestellen beheren.

Waar is FlightHub 2 voor bedoeld?

Het platform is ontwikkeld met het oog op professioneel dronegebruik, voor met name geautomatiseerde (B)VLOS vluchten die met DJI toestellen worden uitgevoerd. 

Welke voordelen heeft de software?

Vanuit drone operations management bekeken:

  • Verhogen van situationeel bewustzijn 

Allereerst kunt u hoogtedata integreren in satellietkaarten, zodat er bij de planning van missies in FlightHub 2 rekening gehouden kan worden met hoogteverschillen in het terrein. Dit is een 2.5D-basiskaart. Er kunnen ook 360° foto's van de omgeving worden gecreëerd en in de cloud gezet worden met een enkele tik. Deze panorama's komen in de 2.5D-basiskaart te staan. Hetzelfde geldt voor gegenereerde RGB of infrarood orthomozaïken.

  • Nauwkeurige routeplanning

U kunt allerlei soorten vluchten rechtstreeks vanaf uw computer met behulp van de 2.5D-basiskaart creëren. Elke vlucht kan middels een preview vooraf worden bekeken, wat helpt om een inschatting te maken van de veiligheid. De gecreëerde missies kunt u met de flight crew delen.

  • Live delen van informatie tijdens de vlucht

Elke dronevlucht wordt live gestreamd, waarbij het mogelijk is om meerdere flight crews tegelijkertijd in de gaten te houden, die bezig zijn met een of meerdere drone operaties. Live streaming met een lage latentie en in hoge resolutie. Er kunnen live aantekeningen gemaakt worden in de 2.5D-basiskaart, die voor alle crew members direct toegankelijk zijn. De software zorgt ervoor dat informatie over de drone(s), missie(s) en crew(s) realtime en op meerdere apparaattypen wordt gesynchroniseerd, wat van groot belang is voor alle crewleden. Iedereen beschikt zodoende op hetzelfde moment over dezelfde informatie.

  • Bijdrage aan drone-in-a-box oplossing

In combinatie met DJI Dock, een drone-in-a-box oplossing, die naadloos met FlightHub 2 en de nieuwe DJI M30(T) werkt, kunt u dit toestel op afstand beheren. In de box worden accu's opgeladen, afgekoeld en opgewarmd. Ook heeft DJI Dock een eigen weerstation en staat 24/7 gereed om via FlightHub 2 het toestel te laten opstijgen en weer te laten landen.

Welke toestellen en payloads worden ondersteund?

Op dit moment worden de Matrice 300 RTK en M30(T) ondersteund in FlightHub 2. Wellicht volgen er nog meer toestellen in de toekomst. De volgende payloads zijn compatible: Zenmuse H20, Zenmuse H20T, en Zenmuse H20N.

Onze bevindingen met FlightHub 2

Wij hebben de public beta van FlightHub 2 in het Paasweekend uitgeprobeerd in combinatie met een DJI Matrice 300 RTK, met dank aan Helix Aerial Vision.

Installatie werkt, maar kost tijd

Om de FlightHub 2 werkend te krijgen met de smartcontroller van de M300 moesten wij de smart controller resetten. Dit heeft een paar uur tijd gekost om op te lossen.

Nog niet alle functies zijn beschikbaar

In de software zijn voorlopig alleen de functies live streaming en live aantekeningen maken beschikbaar. Positief punt: in het live streamen van beelden zit nauwelijks vertraging. De live aantekeningen, die wij in het programma maakten, verschenen op de smartcontroller van de pilot. Handig, zodoende kun je de piloot opdrachten geven tijdens de vlucht. Het was helaas nog niet mogelijk om vluchten te plannen.

Toekomstige opties voor missies

Wel zagen wij dat er drie missietypen mogelijk zijn: waypoint, area en lineair. Met 'waypoint' kunt u zelf een eigen route uitstippelen. De optie 'area' is de drone automatisch binnen een bepaald gebied laten vliegen. Tot slot kun je met 'lineair' het toestel middels een lijn ergens naar toe laten vliegen.

Wij zullen deze blog updaten op het moment dat we nieuwe functies hebben opgemerkt en uitgeprobeerd. Wordt vervolgd.

Nog meer blogs

Lees onze blogs over de M30T en BVLOS-training.

Ops Center

Een volledige B2B oplossing voor surveillance en inspectievluchten.

Relevante artikelen