Hoe bestuurt u een DJI drone?

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Wilt u voor het eerst met een DJI drone vliegen? Na het uitpakken van de drone komt u erachter dat de controller van de drone veel knopjes en functies heeft. In dit blog leggen wij uit hoe u een DJI drone kunt besturen. Zo kunt u voorbereid aan uw eerste dronevlucht beginnen.

Welke soort controllers heeft DJI?

DJI heeft drie soorten controllers:

  • Smart controller
  • Smartphone controller
  • Motion controller (Alleen beschikbaar voor de DJI FPV)

DJI RC vs DJI RC-N1

Smartphone controller| Drone besturen met uw telefoon

De meeste drones worden bestuurd met een controller, die wordt verbonden met een telefoon. Deze controllers zijn een stuk goedkoper dan de smartcontrollers en zijn gemakkelijk in gebruik. Een nadeel van het besturen van een drone met een telefoon is dat dit veel vermogen kan kosten. Uw telefoon kan snel leegraken.

Om te kunnen vliegen met een controller die verbonden is met uw telefoon moet u eerst de DJI app instelleren. DJI heeft verschillende apps ontwikkeld voor de drones. Hieronder ziet u een overzicht welke app u moet installeren om de drone te kunnen vliegen.

DJI Fly
Mavic Mini, Mavic Air 2, DJI Mini 2, DJI FPV, DJI Air 2S, DJI Mini SE, DJI Mavic 3, DJI Mini 3 (Pro)
DJI GO 4
DJI Go 4
Mavic Series, Spark, Phantom 4, en meer 
DJI GO app
DJI Go
Phantom 3 Series, Matrice Series, OSMO Series, en meer

Download de app die verbinding kan maken met uw drone. Wanneer de app is geïnstalleerd kunt u een account aanmaken. 

    Hoe bestuurt u een drone?

    Wanneer uw controller is verbonden met de drone kun je beginnen met vliegen. Maar hoe bestuurt u een drone. We beginnen bij de basis. De controller heeft twee joysticks die elk vier kanten op kunnen bewegen.

    1. Pitch: Door de joystick in de pitch richting te bewegen vliegt de drone naar voren en naar achteren.
    2. Roll: Door de joystick in de roll richting te bewegen vliegt de drone naar links of naar rechts.
    3. Yaw: Door de joystick in de yaw richting te bewegen vliegt de drone om zijn eigen as met de klok mee of tegen de klok in.
    4. Throttle: Door de joystick in de thorttle richting te bewegen kan de drone stijgen of dalen.

    Belangrijke functies en knoppen op de dronecontroller

    RTH-knop: De return to home knop zorgt ervoor dat uw drone automatisch terugvliegt naar het punt waar de drone is opgestegen. Dit gebeurt wanneer de drone signaal verliest of te weinig accutijd heeft.

    Led lampjes: De led lampjes op de controller geven aan hoeveel batterij de controller nog heeft. Zorg ervoor dat uw controller is opgeladen voordat u gaat vliegen.

    Camera: Met de camera knop kunt u een foto maken. Deze knop is meestal aan de achterkant van de controller te vinden. Vaak is deze knop gekenmerkt met een afbeelding van een camera.

    Record: Met de record knop kunt u een opname voor een video starten. Deze knop is ook vaak aan de achterkant van de drone controller te vinden. Vaak is deze knop gekenmerkt met een rode stip.

    Wieltjes: De wieltjes dienen voor de besturing van de gimbal. De gimbal stabiliseert de camera van de drone en bepaald de stand van de camera. Met de wieltjes kunt u de positie van de camera veranderen. De wieltjes bevinden zich vaak onder de camera en record knoppen aan de achterkant van de drone. Met het linkerwieltje gaat de camera omhoog en omlaag. Met het rechterwieltje kunt u de camera naar links en naar rechts bewegen.

    Oefeningen voor de eerste vlucht

    Wanneer u voor het eerst gaat vliegen, wilt u de drone goed leren kennen. Daarom hebben wij een aantal oefeningen die u kunt uitvoeren tijdens u eerste vlucht. Met deze oefening ontwikkelt u een gevoel hoe de drone bestuurd moet worden en hoe de drone reageert.

    Simpel Vierkant 

    Met het Simpel Vierkant kunt u de besturing met de rechterstick oefenen. De drone roteert tijdens deze oefening niet. U begint het Simpel vierkant door de drone een stuk vooruit te vliegen. Hierna vliegt u de drone zijwaarts, achterwaarts en weer zijwaarts tot u bij het beginpunt bent. Deze oefening kunt u met de klok mee en tegen de klok in uitvoeren.

    180 graden

    Voor deze oefeningen vliegt u de drone naar voren, vervolgens laat u de drone 180 graden om de as draaien en vliegt u met de neus van de drone naar voren terug. Door deze oefening leert u begrijpen dat u in spiegelbeeld kunt vliegen.

    Oefening om een drone te besturen

    Vierkant met Yaw

    Het verschil met het Simpel Vierkant is dat u bij iedere hoek aangekomen, de drone 90 graden meedraait. Hierdoor verandert de oriëntatie van de drone. 

    Cirkel

    De oefening Cirkel is een oefening met meer uitdaging. Voor deze oefening moet u beide sticks tegelijkertijd gebruiken. U begint de oefening door de rechterstick naar voren te bewegen zodat de drone naar voren vliegt. Met de linkerstick laat u de drone om zijn as draaien. Deze oefening kan met de klok mee worden uitgevoerd en tegen de klok in.

    Oefening om een drone te besturen

    Vliegles voor beginners

    Als u het prettig vindt om deze oefeningen onder begeleiding van een ervaren praktijkinstructeur te oefenen, dan kunt u bij Drone Class vliegles bestellen. Nu met extra voordeel als u twee uur vliegles boekt!

    Vliegles voor gevorderden

    Als u het praktijkgedeelte van de specifieke categorie gaat volgen, dan kunt u bovenstaande oefeningen eens in ATTI mode uitproberen. Uiteraard helpen wij u graag middels vliegles om hier beter in te worden!

    Sander Welgraven

    Mede-eigenaar Drone Class B.V.

    Over de auteur

    Sander is een ervaren dronepiloot met drone racen als achtergrond. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Graag maakt hij de mooiste opnames met de DJI Avata 2 en Mavic 3 Cine als favoriete toestellen.

    We keep you posted

    Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

    Inschrijven