Hoe zit het met de RDW? - EU Dronebewijs

Wat moet u allemaal regelen bij de RDW om vanaf 31 december a.s. legaal met uw toestel te kunnen vliegen? In deze blog leggen wij het uit.

1. Doen: Registreren als piloot

Elke drone piloot met een toestel vanaf 250 gram of een toestel waar in elk geval een camera op zit moet zich registreren. U ontvangt na betaling een code. De RDW noemt dit een exploitantnummer. Dat is uw Europees pilotenregistratienummer. Deze print u op een sticker en de sticker plakt u vervolgens op uw drone.

U registreert dus niet uw toestel, maar uzelf als piloot.

2. Doen: opleiding volgen en certificaat aanvragen

De opleiding volgt u bij een drone opleider, niet bij de RDW uiteraard. Als u bent geslaagd bij een Nederlandse opleider, dan ontvangt u per e-mail een link om uw certificaat bij de RDW digitaal aan te vragen. U ontvangt dit na betaling (iDEAL).

Op dit moment kan de RDW u alleen helpen als u in Nederland opleiding heeft gevolgd en bent geslaagd. Wij verwachten dat dit in de komende weken niet zal veranderen.

3. Doen: De juiste volgorde aanhouden

Haal altijd eerst uw basiscertificaat A1-A3 en vraag daarna dit certificaat aan, voordat u doorgaat met het aanvullende certificaat A2. De RDW kan pas het aanvullende certificaat A2 uitreiken, nadat het basiscertificaat is uitgegeven.

Uw unieke aanvraaglink, die u na slaging per e-mail van de drone opleider ontvangt, is onbeperkt houdbaar. U hoeft niet bang te zijn dat deze link verloopt. Bewaar deze goed. 

4. Doen: elk jaar uw certificaat verlengen

Hiervoor logt u zelf in bij de RDW en na betaling kunt u weer een jaar legaal vliegen. Na vijf jaar vraagt u een nieuw certificaat aan. U volgt daarvoor eerst een kleine opfriscursus. Als u niet verlengt, dan verloopt uw certificaat. Daarna moet u opnieuw opleiding en examen doen.

Tot slot

Voor Nederlanders die in het buitenland woonachtig zijn is het van belang dat u een BSN nummer en DigID heeft. Anders kunt u bij de RDW digitaal niets regelen. Er wordt vanaf januari 2021 gewerkt aan een portal voor overige EU-burgers, zodat zij ook bij de RDW een certificaat kunnen aanvragen in het Engels.

Open categorie

5 reacties

Rene

Rene

bij de RDW registreren met DiGiD kan alleen met een hogere beveiliging, dus met de nromale DiGiD gaat dit niet werken en moet je mij de Rijksoverheid (DiGiD) een inlogcode aanvragen welke per brief naar je toe word gestuurd, en download je een DiGiD app, met die code kun je dan inloggen en registeren, helaas word dit bij de RDW niet verteld
suc6 en een gezodn vliegjaar 2021

Sem

Sem

Dag Alexander, er is mij (en ook andere drone opleiders) geen vrijstelling bekend voor bemande luchtvaart. Deze vraag kun je neerleggen bij de ILT.

alexander

alexander

Weet iemand of je met een ATPL brevet (KLM piloot) ook nog een apart drone brevet nodig hebt??

Sem

Sem

Dag Nancy, het gaat om één nummer: het exploitantnummer. In de volksmond wordt dit ook wel het pilotennummer genoemd, maar dat is dus geen extra nummer.

nancy

nancy

Ik heb een mavic mini, onder 250 gram met camera. Klopt het dat ik én het piloot, én het exploitatienummer moet aanvragen? Zo ja, hoeveel kost de online test op kennis? hoor graag,
m vr gr
Nancy

Geef een reactie

Alle reacties worden beoordeeld voor publicatie.

Uitgelicht

#Competentie certificaat Geen schriftelijk examen
Drone Class EU Dronebewijs
ActieprijsV.a. € 99,00 Standaard prijs€ 120,00
Reviews
Beschikbaar
Basisopleiding specifieke categorie - EU Dronebewijs
Drone Class Basisopleiding specifieke categorie
ActieprijsV.a. € 499,00 Standaard prijs€ 603,00
Reviews
Beschikbaar