Nieuwe release: DJI Avata

Deze blog wordt u aangeboden door Drone Class, uw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Vorig jaar lanceerde DJI zijn eerste ready-to-fly first person view drone: DJI FPV. Deze drone maakte het FPV vliegen toegankelijker door veiligheidsopties, verschillende vliegmodi, digitale besturing en een digitale FPV bril. DJI lanceert nu een verbeterde versie van de DJI FPV (Cinewhoop).

FPV is een afkorting van first person view, wat inhoudt dat je door middel van een videobril ziet wat de camera van de drone filmt. Tijdens de vlucht heeft u geen direct zicht op de drone. DJI wil met de Avata een stap verder gaan dan met de voorganger, de DJI FPV. De verschillen tussen deze twee toestellen zijn redelijk groot en in het voordeel van de DJI Avata.

Bekijk onze review

Drie vliegmodi

DJI FPV heeft drie vliegmodi: Normal, Sport en Manual. Beginnende gebruikers kunnen starten in de Normal mode. In deze modus wordt de drone door GPS ondersteund waardoor de drone wordt gestabiliseerd. Mocht je een stap verder willen dan kun je overschakelen naar Sport mode. 

Voor de ultieme vrijheid en wendbaarheid kan de drone worden gevlogen in Manual mode. In deze modus krijgt de piloot volledig handmatige controle over de drone. Er kan een maximale snelheid van 97,2 km/uur worden behaald. De GPS wordt uitgeschakeld en de drone wordt niet meer gestabiliseerd. De drone kan in deze modus flips en rolls uitvoeren. Dit is echter wel iets waar veel oefening voor nodig is, als u nog geen vliegervaring heeft.

Hardware

Tijdens het vliegen kijk je live mee via de DJI Goggles 2. Dit is een verbeterde bril, die vooral lichter is geworden. Het beeld vanuit de camera wordt in HD kwaliteit weergegeven, zonder ruis en verstoringen. Via een menu-interface kun je allerlei instellingen wijzigen.

Bediening

Wat de bediening van de drone betreft zijn er twee opties:

  • DJI remote controller
    Besturing via de DJI remote controller gaat volgens de bekende sticks en knoppen. Deze bediening heeft onze voorkeur. De controller moet u echter helaas los erbij bestellen. 
  • DJI motion controller
    Dit is bediening via je hand en geeft je direct toegang tot functies als de emergency brake en return to home. Je kunt ook de hoek van de camera wijzigen en hebt de mogelijkheid om te schakelen tussen verschillende vliegmodus.

DJI motion controller reageert op hand en polsbewegingen. De motion controller beschikt net als de remote controller over een return to home knop, de mogelijkheid om dehoek van de camera wijzigen, mogelijkheid om te schakelen tussen verschillende vliegmodi en de emergency brake and hover knop.

Camera

De camera van de DJI Avata is niet gimbal gestabiliseerd. De beelden worden met behulp van RockSteady gestabiliseerd. DJI Avata beschikt over een hoge kwaliteit camera die alles in 4K 60 fps vastlegt. De camera wordt ondersteund door het kleurprofiel D-CineLike. Ook is het mogelijk om beelden op te nemen in 1080p 120 fps die in de bewerking flink kunnen worden vertraagd. De beelden kunnen zowel op de drone als op de bril worden opgenomen.

Onze eerste indruk van de DJI Avata

Met de DJI Avata wordt FPV vliegen volgens ons toegankelijker en makkelijker. DJI lijkt kwaliteit gecombineerd te hebben met vliegplezier. Wij zijn onder de indruk van de specificaties van de camera en de te verwachten opnamekwaliteit die DJI belooft. Jammer is dat de DJI Avata alleen wordt geleverd met de motion controller, die voor een kleine doelgroep misschien interessant is. 

Wet- en regelgeving

De DJI Avata weegt 410 gram en is daarmee bijna twee keer zo lichter als de DJI FPV, die een gewicht heeft van 795 gram. Zowel de Avata als de FPV beschikken niet over een Cx-label. Beide toestellen zijn geen zelfbouw. Met de DJI Avata vliegt u in subcategorie A1, tot en met 31 december 2023. Daarna vliegt u verder in subcategorie A3 vliegen (net als de DJI FPV). Wel is het belangrijk dat er altijd een waarnemer naast de piloot staat, die de omgeving in de gaten houdt en de piloot kan waarschuwen.

Toestel bestellen

Bestel de DJI Avata in onze webshop.

EU Dronebewijs

Zin om met de DJI Avata aan de slag te gaan? Voor de DJI Avata heeft u in elk geval het basiscertificaat A1-A3 nodig. Wij adviseren om met deze drone buiten de bebouwde omgeving te vliegen (in subcategorie A3).

Praktijktraining FPV vliegen

Wilt u onder begeleiding van oud-Nederlands kampioen drone racen, Sander Welgraven, uw eerste vliegminuten in first person view maken? Check dan onze praktijktraining en bestel uw training.

Relevante artikelen