Openstaande vragen - EU Dronebewijs

Nog lang niet alle vragen rond de overgang van ROC en ROC-light naar de nieuwe EU drone regels zijn beantwoord. In deze blog verzamelen we vragen en geven we antwoord op wat we al wel of nog niet weten.

Gewicht

Vanaf 1 januari 2023 is een Cx label verplicht. Dan is het voor iedereen duidelijk dat je vanaf 250 gram een EU Dronebewijs opleiding nodig hebt. Tot die tijd is er een overgangsregeling voor alle legacy drones (zonder Cx label dus). In deze wettekst wordt gesproken over drones met een lager gewicht dan 500 gram. Deze vallen onder de eisen van subcategorie A1. Het is alleen niet duidelijk of de ondergrens ligt bij 250 gram of bij 0 gram.

De ILT kan deze vraag nog niet beantwoorden.

Omzetting ROC-light

Een prangende vraag die vaak in de mail of telefonisch aan ons wordt gesteld. Moet er door ROC-light piloten straks nog een aanvullende opleiding worden gevolgd? De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zegt dit op haar website: "Verwacht wordt dat het (ongekwalificeerde) NL mini drone theoriecertificaat kan worden omgezet naar een Europees document. Of dat het zonder omzetting als geldig wordt beschouwd."

De ILT geeft nog geen definitief uitsluitsel.

Prijs EU Dronebewijs

U kunt de opleiding straks bij verschillende opleiders volgen. De prijs hangt af van de betreffende opleiding, de kwaliteit van opleiden en het serviceniveau dat u mag verwachten. Zo zal Drone Class het schriftelijk examen A2 op verschillende plaatsen in Nederland afnemen. Wij bieden verder de beste digitale leeromgeving aan met aantrekkelijke slides, oefenvragen en hulp bij vragen.

Via onze nieuwsbrief informeren wij u over de kosten.

RDW

De aanvraag voor het EU Dronebewijs gaat lopen via de RDW (Rijksdienst Wegverkeer). Hoe verloopt deze aanvraag? U zal als cursist via DigID moeten inloggen en een code ontvangen waarmee u examen kunt doen bij een erkende vliegschool. Het is nog niet duidelijk welke vorm van identificatie door de overheid wordt geëist van de opleiders. In maart hebben we aangegeven dit zo eenvoudig mogelijk te willen houden. Volgens onze laatste informatie zal de opleider na slaging de RDW geautomatiseerd op de hoogte stellen, waarna het certificaat wordt gegenereerd.

Achter de schermen wordt met het ministerie overlegd.

RPA-L

In de Europese verordeningen wordt geen apart certificaat genoemd voor de piloot in de specifieke categorie. De verantwoordelijkheid wordt neergelegd bij de operator, die de competentie van de piloot moet garanderen. In de branche vindt onder andere Drone Class dit een onwenselijke situatie. Alle erkende drone opleiders zijn van plan zich organiseren in een nieuwe vereniging om onder andere de RPA-L opleiding 'in de lucht te houden', straks vanaf 31 december 2020.

Gesprekken met het ministerie zullen nog gevoerd worden.

Wat we al wel weten...

Er is gelukkig al het nodige bekend. Zie onze uitgebreide FAQ sectie.

Tot slot

Via deze blog houden we u op de hoogte zodra er antwoorden wijzigen, nieuwe vragen erbij komen en antwoorden op deze nieuwe vragen verschijnen.

Drone opleidingenDrone regels

Geef een reactie

Alle reacties worden beoordeeld voor publicatie.

Uitgelicht

#Competentie certificaat Geen schriftelijk examen
Drone Class EU Dronebewijs
ActieprijsV.a. € 99,00 Standaard prijs€ 120,00
Reviews
Beschikbaar
Basisopleiding specifieke categorie - EU Dronebewijs
Drone Class Basisopleiding specifieke categorie
ActieprijsV.a. € 499,00 Standaard prijs€ 603,00
Reviews
Beschikbaar