Openstaande vragen

Deze blog wordt u aangeboden door Drone Class, uw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Nog lang niet alle vragen rond de overgang van ROC en ROC-light naar de nieuwe EU drone regels zijn beantwoord. In deze blog verzamelen we vragen en geven we antwoord op wat we al wel of nog niet weten.

Update

Deze blog is bijgewerkt met aanpassingen op 3 juli 2021.

Gewicht

Vanaf 1 januari 2023 is een Cx label verplicht. Dan is het voor iedereen duidelijk dat je vanaf 250 gram een EU Dronebewijs opleiding nodig hebt. Tot die tijd is er een overgangsregeling voor alle legacy drones (zonder Cx label dus). In deze wettekst wordt gesproken over drones met een lager gewicht dan 500 gram. Deze vallen onder de eisen van subcategorie A1. Het is alleen niet duidelijk of de ondergrens ligt bij 250 gram of bij 0 gram.

De ILT kan deze vraag nog niet beantwoorden.

Omzetting ROC-light

Voor piloten die het ROC-light examen hebben gehaald wordt omzetting naar het basiscertificaat A1-A3 geregeld door het ministerie in samenwerking met de RDW.

Omzetting buitenlands A1-A3 certificaat

Heeft u in een ander land dan Nederland A1-A3 gehaald? Dan kunt u dit bij de RDW vanaf 21 juni 2021 om laten zetten naar een Nederlandse versie. Dit is handig voor het behalen van A2. Let op, u moet natuurlijk wel eerst opleiding en examen volgen om A2 bij de RDW te kunnen aanvragen.

Omzetting RPA-L

Voor piloten met het Nederlandse RPA-L brevet wordt omzetting naar het basiscertificaat A1-A3 en het aanvullende certificaat A2 geregeld door het ministerie in samenwerking met de ILT en de RDW.

Openstaande vragen

Waar hebben we, tot op heden, nog geen antwoord op?

  • Wanneer kunnen Nederlanders die in het buitenland wonen een certificaat bij de RDW aanvragen?
  • Wanneer kunnen buitenlanders bij Nederlandse vliegscholen het EU Dronebewijs halen (via de RDW)?

Tot slot

Via deze blog houden we u op de hoogte zodra er antwoorden wijzigen, nieuwe vragen erbij komen en antwoorden op deze nieuwe vragen verschijnen.

Relevante artikelen