ROC-light en RPA-L

Door de veranderende wet- en regelgeving gaat er in de opleiding van toekomstige drone piloten e.e.a. veranderen. In deze blog behandelen wij ROC-light en RPA-L.

ROC-light

Als u tot 1 juli 2020 beroepsmatig wilt vliegen met drones die niet meer wegen dan vier kilogram, dan blijft u te maken houden met ROC-light. Er geldt een verplichting voor het theorie examen als u wilt vliegen met drones boven de 1 kilo.

Bent u particulier, dan heeft u niet met ROC-light te maken.

Vanaf 1 juli 2020 gaat ROC-light op in de open categorie. Zowel ondernemers als particulieren moeten dan verplicht een (online) opleiding volgen en theorie examen afleggen bij drones die zwaarder wegen dan 250 gram.

Als opleiders verwachten wij niet dat u zonder enige studie dit examen kunt halen. Dat is namelijk bij ROC-light ook niet het geval. Drone Class is al bezig met het ontwikkelen van het EU Dronebewijs.

De onderwerpen in de online cursus en het examen zijn inmiddels bekend:

  • veiligheid van het luchtverkeer
  • luchtruimbeperkingen
  • luchtvaartregelgeving
  • beperkingen inzake menselijke prestaties
  • operationele procedures
  • algemene kennis van RPAS
  • privacy en gegevensbescherming
  • verzekering
  • beveiliging

Via ons kunt u uw EU Dronebewijs halen.

RPA-L

Voor het beroepsmatig vliegen met drones die zwaarder zijn dan 4 kilogram geldt RPA-L. Hier zit een verplicht theorie en praktijk- examen aan verbonden.

Vanaf 1 juli 2020 blijft RPA-L nog even bestaan. Het krijgt een spreekwoordelijke doorstart in de vorm van opereren in specifieke categorie. Denk hierbij aan gecontroleerd luchtruim, BVLOS vluchten en andere meer risicovolle operaties onder de 'oude' ROC.

Wilt u vliegen in de specifieke categorie, dan heeft u geen EU Dronebewijs nodig. U kiest dan voor een RPA-L opleiding, die u voorbereidt op het theorie en praktijk- examen. Ook dat kan bij ons.

Conclusie

ROC-light gaat (op termijn) verdwijnen en RPA-L blijft nog even bestaan. Vrijwel iedereen zal een korte of langere opleiding met examen moeten volgen om legaal en ook veilig te kunnen opereren.

Dit jaar kunt u als bedrijf gerust nog ROC-light halen. Het wordt straks automatisch omgezet naar het EU Dronebewijs om te kunnen vliegen.

Heeft u hier vragen over, neem dan met ons contact op.

Geef een reactie

Uitgelicht

RPA-L theorie
Drone Class RPA-L theorie
€ 1.795
Beschikbaar
Vliegles (60 min.)
Drone Class Vliegles (60 min.)
Vanaf € 120
Beschikbaar