Welke drone moet ik kopen? Beste drones 2023

Deze blog wordt u aangeboden door Drone Class, uw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Op zoek naar een nieuwe drone? Wij helpen je graag een stap verder in je zoektocht. In deze blog geven wij onze mening over de beste drones. Wij vliegen zelf al meer dan 10 jaar met verschillende drones. We vertellen je graag meer over onze favoriete drones in het begin van 2023.

Op zoek naar een professionele drone? Dit zijn de beste professionele drones om mee te vliegen.

Waarom kiezen voor DJI?

Er zijn veel verschillende merken, die drones ontwikkelen. Door de jaren heen hebben wij verschillende merken drones uitgeprobeerd. Van speelgoed drones tot professionele drones. Prijzen van drones kunnen erg uiteenlopen. Dit heeft te maken met de kwaliteit en software van de drone. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe drone.

DJI ontwikkelt drones van goede kwaliteit. DJI drones zijn stabiel, gebruikersvriendelijk, hebben een goede camera en de nieuwste software. Ons advies is om iets meer te investeren in een drone, zodat je er langer plezier van hebt. DJI heeft gelukkig ook drones, die budgetvriendelijk zijn.

Dit zijn onze favoriete drones in het voorjaar van 2023:

DJI Avata

DJI Avata met First Person View belevenis

Wanneer je op zoek bent naar vrijheid en snelheid is een FPV drone een goede optie. Een FPV drone wordt bestuurd met een live action bril. Je kijkt met deze bril door de camera van de drone. Dit heet First Person View (FPV). FPV drones kunnen hoge snelheden behalen en zijn meer wendbaar dan cameradrones.

DJI Avata is een ready-to-fly FPV drone ontwikkeld door DJI. De DJI Avata bestuur je met een meegeleverde motion controller of je koopt er een standaard controller bij. Besturing door middel van deze controllers is gemakkelijk te leren. DJI Avata heeft verschillende vliegmodi, van beginner tot gevorderd. In de beginner vliegmodus staan de obstakelsensoren aan en is de vliegsnelheid beperkt. De propellers van het toestel worden beschermd door het frame.

Door zijn kleine formaat is de DJI Avata wendbaar en kan de drone overal tussendoor vliegen. Mocht je toch in een moeilijke situatie terecht komen dan heeft de DJI Avata een noodrem en hoverfunctie. Zo kun je heel snel overschakelen naar GPS mode, waarin je het gemakkelijkste vliegt. Door deze kenmerken is de DJI Avata ideaal voor starters.

De camera van de DJI Avata is gestabiliseerd doormiddel van HorizonSteady-technologie. De camera kan beelden opnemen in 4K/60pfs of 1080p HD/120fps. De DJI Avata heeft een vliegtijd van ongeveer 18 minuten per accu.

DJI Mini 3

DJI Mini 3 vliegen

Ben je op zoek naar een drone die vriendelijk geprijsd is, dan kom je snel uit op de DJI Mini 3. Met zijn kleine formaat en lichte gewicht is deze drone perfect om mee te nemen op reis. Het toestel weegt slechts 248 gram.

DJI heeft de Mini 3 flink verbeterd ten opzichte van de Mini 2. Voornamelijk de camera. De DJI Mini 3 kan in 4K/30fps opnemen en fotograferen in 12 Mega Pixels. De DJI Mini 3 kan ook verticaal fotograferen en opnemen. De camera beschikt over een 1/2.3 inch CMOS sensor en een vast diafragma f/1.7.

Het enige grote nadeel aan de DJI Mini 3 is dat deze drone geen obstakelsensoren heeft. Obstakelsensoren zorgt ervoor dat de drone objecten vermijdt en crashes voorkomt. Ben je een beginnend vlieger, dan zijn obstakelsensoren een must. DJI heeft een Pro versie van de DJI Mini 3 beschikbaar. Op de DJI Mini 3 Pro zitten wel obstakelsensoren. Heb je al de nodige vliegervaring en wil je wat geld besparen, kies dan voor de DJI Mini 3.

De DJI Mini 3 is een cameradrone, die kan worden bestuurd met een smart controller of een smartphone controller. De DJI Mini 3 is een goede drone voor de recreatieve vlieger. Het toestel is stabiel, beschikt over een degelijke camera en is gebruiksvriendelijk.

DJI Mavic 3 Classic

DJI Mavic 3 Classic

De DJI Mavic 3 Classic staat bekend om haar vliegfuncties. De drone beschikt over twee vooruitgerichte obstakelsensoren: twee schuin omhoog gerichte obstakelsensoren en twee achterwaartsgerichte sensoren. Hierdoor kan de drone automatisch obstakels vermijden, ook bij hoge vliegsnelheden.
Daarnaast komt DJI met een nieuwe vliegfunctie, namelijk mastershots. De drone berekent zelf de beste route om een bepaalde camerabeweging uit te voeren. Dit is een handige manier voor beginnende piloten om automatisch mooie dronebeelden te maken.

De vliegtijd van deze drone is dankzij de vernieuwde accu’s ruim 45 minuten. Geen beelden meer kunnen maken door lege accu’s is hierdoor verleden tijd. De controller beschikken over een Return to Home (RTH) knop. Deze functie heeft DJI vernieuwd. In plaats van een stukje opstijgen en in een rechte lijn naar de take-off zone te vliegen, kiest het toestel zelf de meest efficiënte weg. Hiermee hoopt DJI crashes door een lege accu onderweg te voorkomen.

De DJI Mavic 3 Classic beschikt over de nieuwste versie 360 graden obstakeldetectie. De sensoren werken in zowel normale vliegmodus als in sportstand. De vernieuwde APAS 5.0 zorgt ervoor dat de drone moeiteloos door complexe omgevingen is te sturen. Het toestel beschikt, sinds de laatste firmware update, over een nieuwe versie van ActiveTrack, namelijk ActiveTrack 5.0. Deze functie zorgt ervoor dat de drone een object blijft volgen, ook tijdens een achterwaartse of zijwaartse vlucht. De DJI Mavic 3 Classic kan het object detecteren wanneer deze uit beeld verdwijnt.

De DJI Mavic 3 Classic is een drone die in hoge kwaliteit kan opnemen en fotograferen. Ben je opzoek naar een drone voor (semi-)professionele fotografie en videografie? Dan is dit toestel zeer aantrekkelijk om te overwegen.

DJI Mavic 3 Pro

De DJI Mavic 3 Pro onderscheidt zich van de DJI Mavic 3 Classic door een trio aan camera's. De DJI Mavic 3 Pro beschikt namelijk over een dubbele telelens. Het grote verschil is de telelens 1/1.3 inch CMOS, 166 mm met een diafragma van f/3.4. Hierdoor kunnen meer details vastgelegd worden, waardoor je haarscherpe beelden zonder ruis of verlies van details kunt vastleggen. Ook is de inzoomlengte verbeterd. De camera van de DJI Mavic 3 Pro Cine kan tot 28x hybride en 7x optisch inzomen.

De DJI Mavic 3 Pro maakt in de Cine versie gebruikt maakt van Apple ProRes 422 HQ Codec. Dit is in de industrie de standaard voor opnames in hoge kwaliteit en het betreft hier een van de beste HD-formaten. Omdat Apple ProRes zorgt voor grote bestanden, is de drone uitgerust met een geheugen van 1 TB. Mocht dit onvoldoende zijn, dan kan er ook nog een microSD-kaart worden geplaatst voor extra opslagcapaciteit.

De DJI Mavic 3 Pro beschikt verder over 360 graden obstakeldetectie, APAS 5.0 en Active Track 5.0.

Vergelijkingstabel

Alle in deze blog besproken drones op een rijtje:

Drone

Videokwaliteit 

Fotokwaliteit

Sensorgrootte

Eigenschappen

DJI Avata

4K/60fps
1080p/120fps

 

48 MP JPEG

1/1.7 " CMOS

FPV drone

DJI Mini 3

4K/30fps

12 MP RAW

1/1.3 " CMOS

Klein formaat, gemakkelijk mee op reis

 

DJI Mavic 3 Classic

5.1K/50fps
4K/120fps

20 MP RAW

4/3 " CMOS 

Fantastische video- en foto- kwaliteit

 

DJI Mavic 3 Pro (FMC)

5.1K/50fps
4K/120fps

48 MP RAW Hasselblad

12 MP
Tele Camera

4/3 " CMOS Hasselblad

1/2 " en 1/1.3 " CMOS

Hasselblad camera + 2x Telelens camera

Verdere specificaties:

Drone

Gewicht 

Controller

Vliegduur

Prijs 

DJI Avata

410 gr

Motion controller
FPV Remote Controller 2

18 min.

€ 1.429

DJI Mini 3

248 gr

DJI RC Smart Remote controller

38 min.

€ 938

DJI Mavic 3 Classic

895 gr

DJI RC-N1 Remote Controller

46 min.

€ 1.749

DJI Mavic 3 Pro (FMC)

958 gr

DJI RC Pro controller

43 min.

€ 2.799

Bij de samenstelling van deze lijst zijn wij uitgegaan van de laatste drones, die door DJI zijn uitgebracht tussen najaar 2022 en voorjaar 2023.

Sem van Geffen

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sem is een ervaren trainer/ontwikkelaar, met drones als voornaamste interesse. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Zijn specialisme is EU luchtvaartwetgeving en buiten vliegt hij graag met de DJI Mavic 3 Enterprise.

We keep you posted

Vul hieronder uw e-mailadres in en wij houden u op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven