Open categorie

Er zijn twee certificaten.

Dit is het verplichte EASA certificaat dat iedereen moet halen om te mogen vliegen in de open categorie met een CE-gemarkeerde drone ≥ 250 gram.

Dit is een aanvullend EASA certificaat, verplicht voor CE-gemarkeerde drones ≥ 900 gram en max. 4 kilo. U vliegt in subcategorie A2.

Specifieke categorie

In 2020 verandert er in elk geval nog niets. ILT heeft ons medegedeeld dat we dit kalenderjaar de huidige RPA-L theorie opleiding kunnen continueren. Vanaf 2021 volgt een vernieuwde opleiding.

Als u de operatie niet kunt uitvoeren in de open categorie en de operatie niet te risicovol is voor de gecertificeerde categorie. Dit laatste kunt u via een SORA verkennen.

Door middel van een Europese STS, een PDRA, een SORA of via een LUC vergunning. Een goedgekeurd operationeel handboek is verplicht.

EU Opleiding

U volgt een online cursus in Online Leren. Daarna maakt u het online examen met 40 meerkeuzevragen. Met het slagingsbewijs vraagt u zelf uw certificaat aan.

Na het online examen vervolgt u de online cursus. Ondertussen oefent u zelf met de drone om de besturing onder de knie te krijgen of u kiest voor vliegles. U legt daarna schriftelijk examen af bij Drone Class, dat bestaat uit 30 meerkeuzevragen. U mag in totaal twee keer herkansen.

U volgt onze avond- of in-company opleiding. Daarna legt u schriftelijk examen af dat bestaat uit 60 meerkeuzevragen. U mag in totaal twee keer herkansen.

Via onze partner Drone Flight Company bieden wij ook praktijk (vlieglessen en examen).

Voor een examen dient u een score van minimaal 75% te behalen om te slagen.

EU Geldigheid

De certificaten voor de open categorie vraagt u zelf aan bij de ILT. Deze zijn vijf jaar lang geldig. U kunt ermee vliegen in de open categorie in elk EU lidstaat.

In Nederland moet u 16 jaar of ouder zijn om zelfstandig met een drone ≥ 250 gram te opereren.

Als u theorie en praktijk- examen heeft gehaald, dan kunt u RPA-L aanvragen om als piloot na 1 juli 2020 in de specifieke categorie te opereren.

EU Vliegen

Tot 1 juli 2021 kunt u onder de bedrijfsvergunning ROC en ROC-light blijven doorvliegen.

U mag vanaf 1 juli 2020 doorgaan met vliegen, maar afhankelijk van het gewicht vliegt u in subcategorie A1, A2 of A3. Check de tabel van Dronewatch.

Per EU lidstaat kunnen er specifieke regels gelden, die in andere landen niet van toepassing zijn of verschillen. Zo mag u in Nederland niet vliegen in het donker.