Vliegen in de open categorie

Vanaf 31 december 2020 vliegen particulieren en ondernemers in de open categorie. Aan de hand van de 'gouden driehoek' blikken we alvast vooruit op de nieuwe regels.

Regels in het kort

Wat betekent opereren in de open categorie? Heel kort en bondig:

  • Maximaal 120 meter hoog
  • VLOS (visual line of sight) - drone altijd in het zicht
  • Niet boven mensen vliegen en voldoende afstand houden
  • Nooit in gecontroleerd luchtruim
  • Geen gevaarlijke stoffen (en mensen) vervoeren

Verder respecteert u plaatselijke zonering: permanente of tijdelijke beperkingen om te mogen vliegen in een lokaal gebied.

Wijkt uw operatie hier van af? Dan gaat u vliegen in de specifieke categorie of gecertificeerde categorie. Een risico analyse (SORA) kan u helpen te bepalen welke categorie in dat geval van toepassing is.

Piloten

U mag zelfstandig vliegen vanaf 16 jaar, tenzij de drone lichter is dan 250 gram. Dan geldt deze leeftijdsbeperking niet. Let op. De leeftijdsgrens kan per EU land verschillen.

Vliegen met een drone vanaf 250 gram betekent dat u als piloot eerst een online examen moet afleggen voor een verplicht EASA basiscertificaat. Het examen en bijbehorende online opleiding kunt u straks via Drone Class volgen. U vliegt in subcategorie A1 of A3.

Voor niet CE-gemarkeerde drones tussen de 500 gram en 2 kilo dient u zelfs een aanvullend certificaat te halen. Met bijvoorbeeld een Mavic 2 Pro of Phantom 4 valt u hieronder, in subcategorie A2. U legt een schriftelijk examen A2 af.

Drones

De technische eisen die aan (nieuwe) drones worden gesteld, vindt u in deze bijdrage van Dronewatch.

Met niet CE-gemarkeerde drones mag u blijven vliegen, maar deze drones worden vanaf 1 januari 2023 verbannen naar subcategorie A3. Dit betekent dat u 150 meter afstand moet houden van bebouwing, mensen, industrie enzovoorts.

Op toestellen vanaf 250 gram komt een Europees registratienummer. Dit is gekoppeld aan de operator (bedrijf/organisatie) of aan u als particulier. Dit registratienummer geldt ook voor lichtere drones dan 250 gram met camera.

Organisatie

Een WA-verzekering (per drone) is voor bedrijven verplicht. Als u particulier bent, dan dient u uw persoonlijke WA verzekering te checken op dekking voor drones.

Verwijzingen naar Europese wetgeving

U kunt de EASA Easy Access Rules raadplegen.

Start en kosten

Elke week ontvangen wij berichten met de vraag naar de beschikbaarheid en kosten van de opleidingen. Achter de schermen overleggen wij met het ministerie voor bevestiging van regels, procedures en toestemming. Wij laten zo snel mogelijk weten wanneer u kunt bestellen en wat de kosten zijn.

Drone regelsOpen categorie

Geef een reactie

Alle reacties worden beoordeeld voor publicatie.

Uitgelicht

Edu Drone Pack™
Drone Class Edu Drone Pack™
translation missing: nl.product.general.sale_priceVanaf € 1.149
Beschikbaar