Drones in het (betaalde) voetbal
Langzaam maar zeker krijgen steeds meer voetbalclubs interesse in het gebruik van drones. In deze blog leggen we uit waarom.
Wedstrijdanalyse
Met een drone kun je vanuit een ander perspectief beelden opnemen, om na afloop te analyseren. Het is een mooie aanvulling op camera’s, die langs de zijlijn staan. Zo kun je spelers feedback geven op hun positiespel, individuele acties en het nakomen van gemaakte, tactische afspraken.
Inmiddels kunnen drones bijna een volledige helft van 45 minuten in de lucht blijven hangen, zonder dat je een accu hoeft te wisselen. Een bekabeld toestel is inmiddels niet meer nodig dus. Met een drone, zoals de DJI Mavic 3, waar ook een telelens opzit, kun je bovendien prima inzoomen op een speler of situatie.
(s)Pionerende partijen
Zo zagen wij onlangs het Duitse Vfl Wolfsburg aankloppen bij ons voor het EU Dronebewijs. Ook een club als FC Midtjylland uit Denemarken, waar onlangs Feyenoord zich nog op stukbeet in de UEFA Europa League, gebruikt inmiddels drones om trainingen mee te analyseren.
Afgelopen juni 2021 was er in Zuid-Amerika een heuse rel, toen het Chileense nationale elftal in het eigen stadion aan het trainen was voor een wedstrijd tegen Argentinië. Er kwam opeens - vermoedelijk een Argentijnse - drone een kijkje nemen, die vervolgens door Chili met een Chileense drone 'vakkundig werd neergehaald’.
KNVB is nog onzeker
Zuid-Amerikaanse toestanden zijn hier in Nederland nog niet te verwachten. Op de Hollandse voetbalvelden zijn nog maar weinig voorbeelden van dronegebruik te vinden. Op de website van de KNVB staat zelfs dat drones verboden zijn. Dat is natuurlijk iets te kort door de bocht. Uiteraard moet er wel netjes met de privacy van spelers, staf en eventueel publiek worden omgegaan.