Tips voor beelden met de DJI Air 3S
De DJI Air 3S is nu ruim een half jaar op de markt. In deze periode hebben wij de drone uitgebreid getest en gevlogen. Wij zijn meer dan onder de indruk van de kwaliteiten van deze drone. De camera’s, vliegfuncties en specificaties zorgen voor indrukwekkende beelden. In deze blog geven wij een aantal tips om meer uit de DJI Air 3S te halen.
Wat maakt de DJI Air 3S aantrekkelijk?
Op dit moment is de DJI Air 3S het toestel waarbij je de meeste waarde krijgt voor een drone in het middensegment. De drone beschikt over functies en eigenschappen die goedkopere drones niet bieden. Met deze drone kun je professionele beelden maken.
Sterke eigenschappen van de DJI Air 3S zijn:
- Dubbele camera module, hoofdcamera en telelens
- LIDAR sensoren, omnidirectionele obstakelontwijking
- Beschikt over vliegfuncties, waaronder Waypoints en ActiveTrack
- Camerakwaliteit
1. Maak gebruik van de 70 mm camera
De DJI Air 3S heeft een cameramodule met twee lenzen. Een wide-angle Hasselblad camera en een 70 mm medium telelens. Door gebruik te maken van de 70 mm medium telelens krijg je een beeld waarbij de achtergrond dichter op de voorgrond lijkt. Hierdoor ontstaat er een dynamisch beeld waarbij de omgeving groter en dramatischer lijkt. Met deze lens kun je ook parallaxeffecten creëren. Dit gebeurt wanneer de verschillende lagen in het beeld op verschillende snelheden bewegen.
2. Video: Schiet in D-log profiel
De DJI Air 3S biedt zowel een standaard kleurprofiel als een log-profiel. Wanneer je in D-log filmt lijken je beelden grijzer te zijn. Hierdoor krijg je meer mogelijkheden in de nabewerking. D-log zorgt namelijk voor een groter dynamisch bereik, waardoor beelden meer data bevatten. Je behoudt meer details in hoog lichten en schaduwen en je hebt meer flexibiliteit in de kleurcorrectie.
Geen zin in kleurcorrectie? Gebruik dan het standaard kleurprofiel.
3. Maak gebruik van Waypoints
De DJI Air 3S ondersteunt de vliegfunctie Waypoints, waarmee je een vooraf bepaalde vluchtroute kunt maken. Je vliegt de drone naar een punt en stelt deze in als startpunt. De drone slaat de hoogte, locatie en stand van de camera op. Door vervolgpunten achter elkaar in te stellen ontstaat er een route.
4. Maak gebruik van ActiveTrack
De DJI Air 3S beschikt over een vernieuwde versie van ActiveTrack. Met ActiveTrack kun je een onderwerp selecteren die de drone vervolgens blijft volgen. Dit biedt voordelen wanneer je zelf door het beeld wilt bewegen of een onderwerp wilt volgen.
Je kunt ActiveTrack inzetten op creatieve manieren op je beelden meer te laten opvallen. Deze aanpassingen geven je beelden een professionelere uitstraling:
- Verplaats de trackingfocus. Houd je onderwerp bijvoorbeeld aan de zijkant in plaats van in het midden.
- Voeg variatie toe door de gimbal aan te passen en het onderwerp hoger of lager in het frame te plaatsen.
De DJI Air 3S blijft het onderwerp volgen, wanneer deze achter een obstakel verdwijnt, door de bewegingssnelheid en bewegingsrichting. De LIDAR sensoren helpen met het vermijden van obstakels.
5. Stabiliseer de beelden in de nabewerking
Hoewel de DJI Air 3S over stabilisatie beschikt, kunnen kleine bewegingen (foutjes) soms toch zichtbaar zijn. In de nabewerking kun je post-stabilisatie toepassen met software zoals Final Cut Pro of Adobe Premiere Pro. Hiermee verwijder je kleine schokken. Dit levert strakkere beelden op met soepele bewegingen. Een kleine aanpassing, die jouw beelden net wat meer professionele afwerking geeft.
6. Vlieg dichtbij objecten
Met de omnidirectionele obstakelontwijking van de DJI Air 3S kun je dichtbij objecten vliegen. Uiteraard zit er wel een limiet aan wat je doet, dus als je deze limiet wilt testen doe het dan stap voor stap. Let op: wanneer je in sportmodus vliegt, wordt obstakelontwijking uitgeschakeld.
7. Versnellen van beelden
Een krachtige manier om cinematische beelden te maken, is door grootschalige bewegingen te combineren met snelheid in de nabewerking. Met de DJI Air 3S kun je grote landschappen haarscherp vastleggen. In de nabewerking kun je deze beelden 2x of 4x versnellen voor een dynamisch effect. Met deze techniek kun je grote landschappen vastleggen en toch een gevoel van beweging en energie behouden.
Dit moet je weten: Vliegen met de DJI Air 3S
De drone beschikt over een C1 label. Daarom is het A1/A3 certificaat verplicht wanneer je met dit toestel wilt vliegen in de open categorie. Naast het drone certificaat is ook registratie als exploitant verplicht en dien je het exploitantnummer uit te zenden middels Remote ID.
Vluchten boven bebouwing en dichtbij personen (op minimaal 5 meter afstand) zijn toegestaan. Je kunt met de DJI Air 3S vliegen in niet-gecontroleerd luchtruim.