Acht tips om vogels van je drone weg te houden
Het wordt eind maart lente. Ben je bezig met maken van prachtige dronebeelden, dan kunnen vogels ineens besluiten om jouw toestel aan te vallen. Behalve dat deze situatie jouw opname kan hinderen, zorgt het missschien ook voor schade aan de drone. Gelukkig zijn er manieren om met dit probleem om te gaan. Hier zijn acht (vogelvriendelijke) tips om ze van je drone weg te houden.
Update
Deze blog is bijgewerkt met aanpassingen op 4 maart 2025.
Wet natuurbescherming (Wnb)
Voordat we de acht tips geven is het goed om eerst een wettelijk kader te schetsen. Volgens de Wet natuurbescherming (Wnb) mogen er geen negatieve effecten zijn op Natura 2000-gebieden of op beschermde plant- en diersoorten daarbinnen en daarbuiten. Gebruik je een drone? Dan moet je boven natuurgebieden rekening houden met de kwetsbare natuur. Buiten deze natuurgebieden geldt dit eveneens voor kwetsbare diersoorten. Als dronepiloot heb je een zorgplicht om dieren niet te storen.
1. Vermijd nestgebieden tijdens het broedseizoen
Tijdens het broedseizoen beschermen vogels hun nesten. De ene vogelsoort is hier fanatieker in dan de andere vogelsoort. Met name schooleksters staan bekend als echte aanvallers van drones. Als je dit weet, dan kun je aanvallen voorkomen door niet in de buurt te gaan vliegen.
Het broedseizoen duurt voor veel vogels van half maart tot half juli.
2. Vlieg recht omhoog bij een aanval
Wanneer je een vogel op je drone ziet afkomen vlieg dan even snel recht omhoog. Door boven de vogels te vliegen plaats je de drone in een roofdierpositie. Kleinere vogels zal dit waarschijnlijk ontmoedigen om hun aanval voort te zetten.
Mocht dit niet werken, dan kun je beter even landen en wachten. Zo koelt de situatie af en kun je daarna opnieuw de lucht in. Een iets lagere vlieghoogte aanhouden wil soms ook helpen.
3. Vlieg tegen de wind in
Op dagen met redelijk wat wind kun je vogels proberen af te schudden door even een stukje tegen de wind in te vliegen. Dit lukt alleen met een wat zwaarder toestel. Een lichter toestel (onder de 250 gram) heeft mindere vliegprestaties bij meer wind.
4. Gebruik sportmodus om te ontsnappen
Als vogels de achtervolging inzetten, dan biedt misschien Sport mode uitkomst. De hoge snelheid maakt het voor vogels minder aantrekkelijk om je bij te houden, waardoor je veilig kunt wegkomen. Let wel extra op obstakels, want een hogere snelheid betekent dat je minder reactietijd hebt met de sticks.
5. Reflecterende tape voor afweer
Reflecterende tape in het rood blijkt effectief te zijn tegen vogels. Het glimmende oppervlak maakt je drone onaantrekkelijk voor vogels. Vooral op zonnige dagen. Let wel op het extra gewicht en de balans van je toestel, als je tape aanbrengt.
6. Gekleurde drone propellers
Opvallende, gekleurde drone propellers werken om vogels af te schrikken. Denk hierbij aan rode of oranje propellers. Ga echter niet de propellers zelf beplakken.
7. Gebruik een beacon voor meer reflectie
Op bewolkte dagen reflecteert tape minder goed. Indien je een beacon als accessoire op het toestel kunt zetten, maak je de drone hiermee onaantrekkelijk voor vogels. Het felle licht van de beacon is irritant. Maar let op, dat geldt ook voor de ogen van de dronepiloot.
8. Blijf weg van grote roofvogelnesten
Beschermde diersoorten mag je niet lastig vallen met een drone. Sommige dieren zullen een drone aanzien voor prooi. Hoewel roofvogels niet per se altijd achter een drone aan zullen gaan, is het ook nog eens voor je apparatuur verstandig om uit de buurt te blijven van grote roofvogelnesten.
Weet waar je met je drone mag vliegen
Vliegen in natuurgebieden (Natura 2000) is verboden. Maar ook in havengebieden, steden en boven industrie is het vaak niet toegestaan om zonder vergunning met een drone te vliegen. In de opleidingen voor het EU Dronebewijs leer je waar je met je drone mag vliegen en welke regels er gelden voor het vliegen met een drone. Houd rekening met vogels door ze niet te storen.