Kies de juiste drone opleiding

Deze blog wordt u aangeboden door Drone Class, uw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

In de overgang van het huidige, nationale naar de nieuwe Europese wet- en regelgeving ontvangen wij veel vragen van klanten over een drone opleiding. In deze blog enkele overwegingen.

Update

Deze blog is bijgewerkt met aanpassingen op 5 juni 2020.

Particulier of beroepsmatig gebruiker

Het antwoord op de vraag wat de beste keuze is voor een opleiding hangt allereerst samen met het beoogd gebruik. Gaat u recreatief vliegen, dan is tot 31 december 2020 geen actie vereist. Wilt u beroepsmatig een drone gebruiken, dan heeft u sowieso voor een mini drone (vanaf 1 kilogram) een verplichting tot examen en dus waarschijnlijk behoefte aan een opleiding.

Voor mensen met ambities op het ondernemende vlak: een drone is niet hetzelfde als een uitgedacht business model. Investeren in ROC-light betekent toch al gauw een paar duizend euro aan opstartkosten (toestel, opleiding, vergunning).

EU Dronebewijs of ROC-light

Het voordeel van het EU Dronebewijs is dat u de opleiding online kunt volgen. Voor wie hier juist tegen opziet, zullen we overigens ook een variant met klassikaal les gaan aanbieden. Als u als beroepsmatig gebruiker wacht tot het EU Dronebewijs dan mag u nu sowieso niet opereren. ROC-light biedt daarentegen zekerheid: doet u de aanvraag op tijd de deur uit, dan kunt u in elk geval opereren tot 31 december 2021.

EU Dronebewijs of RPA-L?

Met het EU Dronebewijs gaat u straks vliegen in de open categorie. Dit geldt ook voor nu als u vliegt onder ROC-light. Met een RPA-L vliegbewijs mag u straks als piloot operaties uitvoeren voor organisaties die toestemming hebben om in de specifieke categorie te opereren. In eerste instantie zullen dit alle huidige geregistreerde ROC houders zijn. Ook ROC blijft tot 31 december 2021 geldig.

Voor iedereen wat wils

Bij Drone Class kunt u altijd terecht voor een drone opleiding:

In verband met de overheidsmaatregelen m.b.t. het coronavirus bieden wij momenteel alleen live les digitaal op afstand aan. Wij helpen u graag verder.

Relevante artikelen