Nieuwe RPA-L opleiding in 2021 - EU Dronebewijs

Door de overgang naar de nieuwe EU wetgeving verandert ook de drone opleiding voor wat nu nog een operatie onder ROC is en straks in de specifieke categorie. In deze blog nieuws over RPA-L.

Update

Deze blog is bijgewerkt met aanpassingen op 2 maart 2021.

Wat is RPA-L?

RPA-L is een afkorting van Remotely Piloted Aircraft License. Het is een Nederlands dronebrevet, verplicht voor ROC-operaties en facultatief voor ROC-light vluchten in Nederland.

Specifieke categorie

Om te mogen opereren in de specifieke categorie worden er eisen gesteld aan de piloot, het toestel en de operator (het bedrijf dat de drone operatie uitvoert).

U vliegt standaard in de specifieke categorie, als u niet kunt voldoen aan de eisen van de open categorie. Bijvoorbeeld: opereren in een no-fly zone of vliegen in een woonwijk met een toestel (zonder Cx-label) dat een startmassa heeft vanaf 2 kilo.

U kunt in alle EU landen, Zwitserland, Noorwegen en IJsland onder dezelfde regels opereren in de specifieke categorie.

Status van RPA-L

RPA-L hoort bij de nationale wetgeving van ons land. State actors kunnen nog van dit vliegbrevet gebruik maken. In de specifieke categorie heeft RPA-L helaas geen waarde. U dient een aparte theorie- en praktijkopleiding te volgen om in de specifieke categorie te mogen opereren. Wij denken met u mee om dit zo voordelig mogelijk te maken.

 

 

Specifieke categorie

6 reacties

Sem

Sem

Dag Jan, Helaas is het RPA-L theorie certificaat niets meer waard. Ik verwijs je daarom door naar jouw theorie opleider. Hopelijk mag je daar kosteloos het EU Dronebewijs halen, omdat je een bestaande klant bent.

Jan

Jan

Ik heb een RPA-L theorie certificaat, maar heb nooit de kans gekregen om er eenpraktijkexamen achteraan te doen, verandering van baan, wat moet ik nu halen om met een mavoc pro binnen woonwijken te kunnen vliegen

Sem

Sem

Beste Admiraal, hierbij antwoord op uw vragen. Voor het vliegen van de DJI Mavic Mini heeft u geen certificaat nodig. Voor het vliegen met een DJI Phantom 3 Pro heeft u tenminste het basiscertificaat A1-A3 nodig (u vliegt dan in subcategorie A3) en optioneel het aanvullend certificaat A2, indien u ook in woonwijken enz. wilt vliegen (u mag dan vliegen in subcategorie A2). Er is geen gratis lesmateriaal beschikbaar om te downloaden. U kunt een opleiding met examen bestellen.

Admiraal

Admiraal

bomen en bos verwarring.
ik vlieg al 5 jaar met verschillende DJI drones en heb dus ervaring mag ik wel zeggen.

vraag 1.
welk certificaat heb ik nodig om te vliegen met een DJI mini (<250 gram) met camera?
vraag 2
certificaat heb ik nodig om te vliegen met een DJI Phantom 3 Pro?

vraag 3
waar kan ik de lesstof/examenstof voor beide certificaties (GRATIS) downloaden?

ik reken op uw info b.v.d. (dhr) Admiraal geb 1949

Sem

Sem

Ook goed om te melden dat we er voor zorgen dat er geen of nauwelijks overlap tussen het EU Dronebewijs en de overige modulen (behorende bij de specifieke categorie) zit. Dat scheelt u leerwerk. Verder maakt dit ‘conversie’ mogelijk. Dus dat u versneld opgeleid kan worden, als u al eens het EU Dronebewijs heeft gehaald, bij voorkeur bij Drone Class uiteraard.

Sem

Sem

Als extra service zullen wij in de nieuwe RPA-L de SORA behandelen, zodat je alvast een keer met deze (behoorlijk pittige) risico-analyse hebt kennisgemaakt. Wij verwachten in het nieuwe jaar te kunnen starten. Op dit moment zijn wij daarover met de ILT in gesprek.

Geef een reactie

Alle reacties worden beoordeeld voor publicatie.

Uitgelicht

#Competentie certificaat Geen schriftelijk examen
Drone Class EU Dronebewijs
ActieprijsV.a. € 99,00 Standaard prijs€ 120,00
Reviews
Beschikbaar
Basisopleiding specifieke categorie - EU Dronebewijs
Drone Class Basisopleiding specifieke categorie
ActieprijsV.a. € 499,00 Standaard prijs€ 603,00
Reviews
Beschikbaar