Vliegen in het buitenland - EU Dronebewijs

Deze zomer gelden er in de EU per lidstaat nog verschillende regels voor het vliegen met drones. Vanaf 31 december a.s. wordt opereren in het buitenland een stuk gemakkelijker. In deze blog de procedure op een rijtje.

Open categorie

Er is geen onderscheid tussen particulier en bedrijf. U kunt in andere EU lidstaten vliegen zonder dat hier speciale toestemming voor nodig is. Uiteraard houdt u zich aan de regels van de open categorie en subcategorie waar uw toestel onder valt.

Let op. Vanaf 1 januari 2023 geldt ook in andere EU landen dat uw toestel een Cx label moet hebben en anders vliegt u, vanaf 250 gram, in subcategorie A3. 

Specifieke categorie

Er zijn verschillende manieren om in de specifieke categorie te opereren.

De eenvoudigste wijze is opereren onder een Europese STS. Het startpunt is de ILT. Daar declareert u eerst (eenmalig) de STS. Dit levert u een ontheffing op. Een kopie van de declaratie en de ontvangstbevestiging stuurt u naar de luchtvaartautoriteit van de betreffende EU lidstaat waar u wilt opereren. Ter plekke checkt u vooraf het vlieggebied en eventuele zonering.

Met een in Nederland goedgekeurde SORA kunt u in andere EU landen opereren. U dient wel eerst de mitigerende maatregelen aan te passen voor het lokale luchtruim, terrein, bevolkte gebied en klimaat. Deze revisie dient u bij de ILT in en wordt door de luchtvaartautoriteit van het betreffende land gekeurd.

Let op. Behalve voor Europese STS hoeft uw toestel niet per se een Cx label te hebben.

Gecertificeerde categorie

Voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen of mensen zullen aanvullende eisen worden vastgesteld door de EASA.

Niet vergeten

Deze benodigdheden zijn verplicht om bij u te hebben:

  • Legitimatiebewijs
  • Basiscertificaat en eventueel aanvullend certificaat
  • Europees registratienummer van de piloot (sticker op het toestel)
  • Kopie polis WA verzekering (per toestel)
  • Indien van toepassing de bedrijfsvergunning, een operationeel handboek met STS / SORA / LUC in de specifieke categorie
Drone regelsOpen categorieSpecifieke categorie

1 reactie

Sem

Sem

Interessant om te melden is dat in Duitsland (waar we behoorlijk wat drone regels van overnemen in het nieuwe Europese systeem) geen EU Dronebewijs verplichting is voor C0 toestellen en legacy drones < 250 gram.

Geef een reactie

Alle reacties worden beoordeeld voor publicatie.

Uitgelicht

#Competentie certificaat Geen schriftelijk examen
Drone Class EU Dronebewijs
ActieprijsV.a. € 99,00 Standaard prijs€ 120,00
translation missing: nl.product.general.reviews
Beschikbaar