Basisopleiding specifieke categorie

Deze blog wordt u aangeboden door Drone Class, uw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Volg vanaf nu uw opleiding om in de specifieke categorie te kunnen vliegen als piloot. Zeer voordelig geprijsd en met de kwaliteit die u gewend bent van Drone Class.

Specifieke categorie

Voor operaties met een gemiddeld tot hoger risico heeft de EASA de specifieke categorie ingesteld. Hier vallen operaties in, die u niet in de open categorie mag uitvoeren, zoals:

  • Vliegen in gecontroleerd luchtruim
  • Vliegen in allerlei soorten no-fly zones
  • Vliegen in havengebieden
  • Vliegen met toestellen vanaf 25 kilo
  • Vliegen met niet Cx-label toestellen, vanaf 2 kilo in woonwijken
  • BVLOS operaties
  • Nachtvluchten (in Nederland)

Niet goedkoop

Het zal u niets verbazen als wij stellen dat de specifieke categorie vraagt om een solide business model. Er zitten behoorlijke kosten vast aan bijvoorbeeld het schrijven van een (in sommige gevallen verplicht) operationeel handboek, het regelen van de juiste toestemming voor operaties en assistentie bij communiceren met de luchtverkeersleiding in een CTR.

Toch voordelig

Wat Drone Class voor uw bedrijf of organisatie kan betekenen is dat wij maatwerk bieden in het verzorgen van het opleidingstraject voor de specifieke categorie. Geen 'one size fits all', maar een flexibele, modulaire opbouw. Dat scheelt u direct kosten!

Sowieso zult u geen andere vliegschool vinden die scherper is geprijsd.

Tips om aan de slag te gaan met uw operatie(s)

Het allerbelangrijkste is dat u eerst u scherp heeft welke operaties per se en dus niet anders dan in de specifieke categorie uitgevoerd moeten worden.

1. Noodzakelijkheid bepalen

Sommige operaties kunt u misschien toch in de open categorie uitvoeren, door te kiezen voor een lichter toestel, toch VLOS te vliegen in plaats van BVLOS, of te vliegen op tijden dat een no-fly zone niet actief is. Als dit niet mogelijk is, dan weet u wat u te doen staat.

2. Consultancy

Toestemming vragen voor een operatie in de specifieke categorie kost u geld. Investeer daarom in advies als u vragen heeft over uw operatie of het aanvragen van het middel (STS, PDRA of SORA) om toestemming te verkrijgen.

Hiervoor verwijzen wij u graag door naar onze ervaren partner Airhub.

3. Opleiding

De ILT wil dat de piloot voldoende is opgeleid voordat zij uw operatie zullen goedkeuren. Wanneer u in de vorige stap uw operaties scherp heeft tot in de details, kunt u bij ons aankloppen voor een opleiding op maat.

Vrijstellingen

Juist omdat wij maatwerk bieden, kunnen wij gemakkelijk rekening houden met vrijstellingen die de ILT u als operator / piloot biedt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan RPA-L piloten, die vrijgesteld gaan worden voor het EU Dronebewijs.

Let op. Er zijn geen vrijstellingen voor de bemande luchtvaart.

Tot slot

Neemt u gerust met ons contact op voor vrijblijvend advies over uw opleiding in de specifieke categorie. Onze opleidingen starten per direct online.

Relevante artikelen