Drone vliegen in de winter

Deze blog wordt u aangeboden door Drone Class, uw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Sneeuw, vrieskou of gewoon veel regen? Voor veel piloten is vliegen onder winterse omstandigheden een uitdaging.

De staat van uw toestel 

Er zijn een aantal belangrijke dingen waar u rekening mee moet houden als u in de winter met een drone gaat vliegen. Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw drone in goede staat is en dat alle onderdelen goed werken. Controleer bijvoorbeeld of de batterijen van de drone voldoende zijn opgeladen en of alle bewegende onderdelen goed functioneren.

Drone vliegen in de winter

Vliegprestaties

Verder is het belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden. In de winter kan het koud en mistig zijn, wat invloed heeft op de prestaties van uw drone. 

De prestaties van de accu van een drone kunnen worden beïnvloed door koud weer. Batterijen hebben de neiging om minder snel op te laden en minder lang mee te gaan in koude omstandigheden. Dit komt, omdat de chemicaliën in de batterijen minder actief zijn bij lage temperaturen.

Om ervoor te zorgen dat de drone in de winter goed blijft werken, is het aan te raden om de batterijen op te laden voordat u gaat vliegen en om ze bij voorkeur op te laden en op te slaan bij kamertemperatuur.

Het is ook aan te raden om de batterijen zo kort mogelijk in koude omstandigheden te laten werken. Probeer bijvoorbeeld om de drone zo snel mogelijk op te laten stijgen en te laten vliegen, zodat de batterijen niet te lang in de kou hoeven te werken. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw drone zo lang mogelijk goed blijft werken in koude omstandigheden.

Het is mogelijk dat er ijsvorming kan optreden op de propellers van een drone, vooral als de drone wordt gebruikt in koude omstandigheden. Dit kan het functioneren van de drone beïnvloeden en in sommige gevallen zelfs tot falen van de drone leiden. Het is daarom aan te raden om extra voorzorgsmaatregelen te nemen en de drone niet te gebruiken in extreme koude omstandigheden.

Vergeet uw handschoenen niet

Veel drones zijn voorzien van afstandsbedieningen die zijn ontworpen om te worden bediend met behulp van duimgewrichten, zodat het mogelijk is om de drone te bedienen zonder handschoenen uit te hoeven doen. Echter, afhankelijk van het type handschoenen en de grootte van de afstandsbediening, kan het soms lastiger zijn om de juiste knoppen en hendels te bedienen met handschoenen aan. Het is daarom aan te raden handschoenen te kiezen die voldoende bewegingsvrijheid bieden om de drone te kunnen bedienen.

In het algemeen is het belangrijk om altijd verantwoordelijk en veilig te vliegen met een drone, ongeacht het weer en de omstandigheden. Zorg ervoor dat u de wet- en regelgeving rond het gebruik van drones in uw regio kent en houd u zich altijd aan deze regels.

Tot slot 

De vuistregels voor vliegen in Nederland:

  • Niet vliegen in no-fly zones
  • Niet hoger dan 120 meter
  • Niet over mensen
  • Altijd in VLOS (op zichtafstand)
  • Overdag (binnen UDP)

Wij wensen u veilige vluchten toe in 2023!

Relevante artikelen