Alles over FPV drones

Deze blog wordt aangeboden door Drone Class, jouw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Ben je op zoek naar meer snelheid en vrijheid? Dan is FPV drone vliegen een leuke uitdaging. Met een FPV drone kun je snelle, wendbare en dynamische videobeelden maken. Het vliegen van een FPV drone kan best een uitdaging zijn. Ervaring en een goede drone kan hier het verschil maken. In deze blog vertellen wij je alles over het vliegen met een FPV drone.

Wat is een FPV drone?

FPV staat voor First Person View. Dit betekent dat je de drone vliegt met een videobril op. De videobeelden worden real-time naar de videobril gestuurd. Wanneer je met een FPV drone vliegt, kijk je door de camera van het toestel.

Veel dronepiloten kiezen voor een FPV drone om meer vrijheid te ervaren en uniekere beelden te maken. Het vliegen van FPV drones eist de nodige oefening. Ondanks dat het FPV vliegen de afgelopen jaren toegankelijker is geworden, kan niet iedereen meteen een FPV drone vliegen. FPV drones zijn qua besturing veel gevoeliger dan reguliere drones. Ook moet je in staat zijn om afstand tor obstakels in te schatten en op tijd te ontwijken.

FPV drones worden vaak gebruikt voor het maken van video’s en om te drone racen. Wanneer je het FPV drone vliegen beheerst kun je snelle en dynamische beelden maken.

Zelfbouw FPV drone of Ready-to-fly FPV drone?

Wanneer je wilt beginnen met FPV drone vliegen heb je een toestel nodig. Je kunt kiezen voor een ready-to-fly FPV drone of een zelfbouw FPV drone. Beide opties hebben voor- en nadelen. Deze staan hieronder opgesomd:

 Zelfbouw FPV drone Ready-to-fly FPV drone

+ Vrijheid in specificaties
+ Leuke creatieve uitdaging
+ Meer inzicht in het functioneren van drones

- Technische kennis benodigd
- Zelfbouw drones in subcategorie A3
- Veel onderdelen bestellen
- Tijdrovend

+ Gemakkelijk om mee te starten
+ Verschillende vliegmodi
+ Veiligheidsopties
+ Digitale besturing
+ Digitale FPV Bril
+ Relatief goedkoper

-  Je zit vast aan de specificaties van de fabrikant

Het bouwen van een FPV drones kan een leuke uitdaging zijn. Het geeft je meer inzicht in hoe drones werken. Je kunt een zelfbouw FPV drone uitrusten met de door jouw gewenste specificaties. Je zit niet vast aan bijvoorbeeld het flight board en de motoren, die de fabrikant heeft uitgezocht. Je hebt voor het bouwen van een FPV drone wel wat technische kennis nodig (en een soldeerbout).

Wil je snel beginnen met FPV vliegen en heb je weinig geduld? Dan is een ready-to-fly FPV drone een optie. Ready-to-fly FPV drone beschikken vaak over GPS mode, waardoor het leren vliegen gemakkelijker wordt gemaakt. Houd echter alsnog rekening met een behoorlijk stijle leercurve, zodra je zonder GPS gaat trainen.

Is er praktijktraining mogelijk?

FPV drone vliegen vraagt de nodige ervaring. Wil je weten of FPV drone vliegen iets voor jou is? Boek een Praktijktraining FPV vliegen en maak je eerste FPV vliegminuten met een ervaren FPV dronepiloot, die je alles leert over het vliegen met een FPV drone.

Heb ik een waarnemer nodig?

Als je een FPV bril op hebt, dan zie je de drone niet meer met jouw eigen ogen. Dit is in principe niet toegestaan. Je bent dan verplicht om gebruik te maken van een waarnemer. Dit is een persoon die naast je staat en de omgeving voor je in de gaten houdt tijdens het vliegen.

Wat zijn de beste FPV drones?

Het kiezen van de beste FPV drone hangt af van jouw specifieke behoeften en budget. Het is belangrijk om te overwegen welke functies je nodig hebt, zoals cameraresolutie, batterijduur en vliegsnelheid, evenals de betrouwbaarheid en ondersteuning van de fabrikant.

De beste FPV drones op dit moment zijn:

  • DJI Avata
  • Fat Shark 101
  • EMAX Tinyhawk 2
  • BetaFPV 85X HD
  • Holy Stone HS100D

Vanuit Drone Class hebben wij goede ervaringen met de DJI Avata.

DJI Avata

De DJI Avata is een Ready-to-fly drone. Deze drone maakt het FPV vliegen toegankelijker dankzij de veiligheidsopties, verschillende vliegmodi, digitale besturing en een digitale FPV bril. De DJI Avata maakt FPV vliegen voor iedereen toegankelijk, of je nu een beginner of gevorderde dronepiloot bent.

DJI Avata is ideaal om te leren FPV vliegen

DJI Avata heeft drie vliegmodi: Normal, Sport en Manual. Beginnende gebruikers kunnen starten in Normal mode. In deze modus wordt de drone door GPS ondersteund, waardoor de drone wordt gestabiliseerd. Mocht je een stap verder willen (meer snelheid ervaren) dan kun je overschakelen naar Sport mode.

Voor de ultieme vrijheid en wendbaarheid kan de drone worden gevlogen in Manual mode. In deze modus krijgt de piloot volledige, handmatige controle over de drone. De maximale snelheid is 97,2 km per uur. De GPS wordt uitgeschakeld en de drone wordt niet meer gestabiliseerd. De drone kan in deze modus flips en rolls uitvoeren.

De camera van de DJI Avata is niet gimbal gestabiliseerd. De beelden worden met behulp van RockSteady gestabiliseerd. DJI Avata legt beelden vast in 4K (60fps). Dit toestel is niet zo geschikt voor het maken van foto's.

Bestel de DJI Avata in onze webshop met korting op opleiding of vlieglessen.

Welk dronebewijs heb je nodig voor een FPV drone?

Voor elke drone vanaf 250 gram haal je verplicht het A1-A3 certificaat.

Je regelt het EU Dronebewijs door een online training te volgen en een online examen af te leggen. Zodra je bent geslaagd kun je het aanvragen. In Nederland geeft de RDW het EU Dronebewijs uit.

Zelfbouw FPV drones vallen vanaf 250 gram in subcategorie A3. Zelfbouw FPV drones kunnen namelijk niet op Europese veiligheidseisen getest worden. Met een zelfbouw FPV drone moet je zodoende minimaal 150 meter afstand houden tot woonwijken, industrie en recreatieve zones.

Sander Welgraven

Mede-eigenaar Drone Class B.V.

Over de auteur

Sander is een ervaren dronepiloot met drone racen als achtergrond. Hij heeft RPA-L en het EASA STS theorie certificaat. Graag maakt hij de mooiste opnames met de DJI Avata 2 en Mavic 3 Cine als favoriete toestellen.

We keep you posted

Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij houden je op de hoogte van al het drone nieuws en feiten.

Inschrijven