Verschillende CE-markeringen

Met nieuwe modellen in aantocht is er voor de liefhebber weer wat om naar uit te kijken. Check voor aanschaf of uw drone naar keuze een Europese CE-markering heeft.

Update

Deze blog is bijgewerkt met aanpassingen op 19 juli 2020.

Afkorting en oorsprong

CE is Frans voor Conformité Européenne. Dit betekent 'in overeenstemming met de Europese regelgeving'. CE-markering geeft aan dat een product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de Europese Economische Ruimte (EER: de Europese Unie en Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland).

De CE-markering is geen keurmerk. Het is voortgekomen uit een besluit (EU-besluit 93/465/EEG) dat bijdraagt aan vrij verkeer van goederen in de EU.

De Chinese versie

Er is al jaren nog een andere versie van CE in omloop. Deze komt uit China. De afkorting CE staat voor China Export.

Beide CE-markeringen lijken helaas erg veel op elkaar:

De Europese CE-markering herkent u aan de grotere afstand tussen de letter C en E.

Waarom van belang voor drones?

In de nieuwe EU wet- en regelgeving moet een drone een Europese CE-markering hebben, als onderdeel van de technische eisen.

Op dit moment zijn er nog geen drones op de markt die hieraan voldoen.

Hoewel u met een niet-Europees CE-gemarkeerde drone mag blijven vliegen, worden deze drones vanaf 1 januari 2023 verbannen naar subcategorie A3. Dit betekent dat u minimaal 150 meter afstand moet houden van o.a. bebouwing.

Drones onder de 250 gram blijven in subcategorie A1.

Cx labels

Onderdeel van de CE check is dat u ook controleert of een van deze labels op het toestel zit.

Deze labels geven de vastgestelde technische eisen aan, waar het toestel in de EU aan moet voldoen. Een drone die hier niet aan voldoet heeft geen label.

Drone regelsOpen categorie

4 reacties

Sem

Sem

Beste Theo, de Mavic Mini en de Mavic Mini 2 zitten onder de grens van 250 gram. Dan is een EU Dronebewijs niet verplicht. Je vliegt ermee in subcategorie A1, ook vanaf 1 januari 2023, wanneer alleen nog toestellen met een C label worden toegelaten op de markt.

Theo Posthuma

Theo Posthuma

hallo ik heb een nieuwe mini 2 wat geld voor mij welke regels ?
bv dank

Sem

Sem

Beste Robert-Jan, die CE markering op de DJI Mavic Air 2 staat voor ‘China Export’. Dit kalenderjaar heb je als bedrijf gewoon nog ROC of ROC-light nodig om beroepsmatig te vliegen. Vanaf 31 december 2020 is er geen onderscheid meer tussen recreatief en beroepsmatig gebruik. Dan vlieg je in de open categorie en heb je zowel het basis- als aanvullende certificaat nodig voor de Mavic Air 2.

Robert-Jan van den Berg

Robert-Jan van den Berg

Dames,. heren,
Op dit moment heb ik een DJI Mavic Air 2 waar al een C E met de juiste afstand op is aangegeven. maand oud. Ben benieuwd hoe dit verder gaat want dit is toch best een investering zeker als je ook nog de certificaten moet halen. Ik gebruik hem voor kleine filmimpressies en meer niet. Kunt u aangeven wat voor nu handig is te hebben c.q. te gaan ondernemen om binnen de kaders van de wet te blijven.

Geef een reactie

Alle reacties worden beoordeeld voor publicatie.

Uitgelicht

NieuwU bespaart € 21
#Competentie certificaat Geen schriftelijk examen
Drone Class EU Dronebewijs
ActieprijsV.a. € 99 Standaard prijs€ 120
Beschikbaar, 73 plaatsen