Overgang ROC-light naar open categorie - EU Dronebewijs

Aan alles komt een eind. ROC-light houdt straks op te bestaan. In deze blog leggen wij - in hoofdlijnen - uit hoe de overgang naar de open categorie eruit komt te zien.

Doorvliegen in 2021

Met ROC-light kunt u tot 31 december 2021 opereren onder de betreffende beperkingen van deze bedrijfsvergunning. U volgt dus niet de drone regels van de open categorie. Wel dient u zich bij de RDW alvast te registreren als piloot. Dit kan vanaf 31 december 2020.

Overzetting ROC-light

De ILT neemt met de organisatie contact op en zal uitleggen hoe de overzetting van ROC-light naar de open categorie precies werkt. U kunt zelf beslissen of u hier gebruik van wilt maken. Deze informatie kunt u in het vroege voorjaar verwachten.

Veranderingen

In de open categorie zijn er geen PH-nummers meer nodig. Hiervoor komt de persoonlijke registratie van de piloot bij de RDW in de plaats. Toestellen, die op de ROC-light bedrijfsvergunning staan, worden uit het luchtvaartregister geschreven. Ook is er in de open categorie geen onderscheid meer tussen zakelijk en particulier gebruik van drones.

Wat niet verandert: verzeker uw toestel(len) WA.

Conversiecursus ILT

Onderdeel van de overzetting is een conversiecursus. De ILT zal in 2021 zorgen voor een online cursus die alle piloten, die op de ROC-light bedrijfsvergunning staan, kunnen volgen. In deze cursus komen de regels en procedures in de open categorie aan de orde. Er zit geen examen vast aan deze cursus. Of er kosten mee zijn gemoeid is nog niet bekend, maar wij verwachten van niet.

Door deze cursus te volgen hoeft u bij ons geen EU Dronebewijs te halen.

Laat u ROC-light niet overzetten?

Dat mag. Tot 31 december 2021 kunt u opereren. Daarna moet u bij een erkende drone opleider het EU Dronebewijs gaan halen of (tip:) al gehaald hebben, als u legaal wilt blijven vliegen.

Open categorie

2 reacties

Sem

Sem

Dag Pieter, er bestaat geen ROC-light certificaat voor piloten. Alleen de bedrijfsvergunning. Als je deze hebt, dan neemt de ILT dit jaar met je contact op voor de overgang. Duurt je dit te lang, dan raad ik je aan om contact op te nemen met de opleider waar je de ROC-light opleiding hebt gevolgd.

Pieter van Maldegem

Pieter van Maldegem

Wij zijn een drietal akkerbouwbedrijven in Groningen en beschikken over een drone. Deze is ingeschreven en beschikt over een PH nummer. Tevens hebben wij alle drie het ROC light piloot certificaat. Onze drone is verzekerd. Omdat wij enkel boven onze eigen bedrijven vliegen, hebben wij geen vliegbedrijf ingeschreven bij het ILT denk ik. Kunnen wij toch onze ROC-Light brevteen overzetten naar het nieuwe dronebewijs?

Groet. Pieter.

Geef een reactie

Alle reacties worden beoordeeld voor publicatie.

Uitgelicht

#Competentie certificaat Geen schriftelijk examen
Drone Class EU Dronebewijs
ActieprijsV.a. € 99,00 Standaard prijs€ 120,00
Reviews
Beschikbaar
Basisopleiding specifieke categorie - EU Dronebewijs
Drone Class Basisopleiding specifieke categorie
ActieprijsV.a. € 499,00 Standaard prijs€ 603,00
Reviews
Beschikbaar