Vijf tips om veilig te vliegen
Een drone die in de boom belandt of spontaan wegvliegt... We maken het allemaal wel eens mee. In deze blog vijf tips om te anticiperen op een mogelijke noodsituatie.
Tip 1. Oriënteer uzelf van te voren
Als u ergens wilt gaan vliegen, dan is het handig om het vlieggebied te kennen. Staan er obstakels? Is er kans op verkeer en zijn er mensen in de buurt? Niet alleen de locatie, maar ook het tijdstip van de dag maakt uit.
Tip 2. Check uw gear
Neem opgeladen batterijen mee en propellers, die glad en in balans zijn. Check van te voren of er nog een firmware update nodig is. Met een volgeladen telefoon vliegt u ook prettiger.
Tip 3. Stel de RTH hoogte in
Mocht de verbinding tussen drone en radio controller uitvallen, dan is het handig dat het toestel niet te laag (of te hoog) terugkeert in Return to Home mode.
Tip 4. Houd rekening met de wind
Het waait regelmatig behoorlijk hard in ons land. De motoren van het toestel moeten dan harder werken om lift te genereren. Als u aanvankelijk wind mee heeft, keer dan op tijd terug in verband met tegenwind op de terugweg.
Tip 5. Wat te doen bij een fly away
Mocht de drone er ongecontroleerd vandoor gaan, noteer dan het volgende: de koers, hoogte, snelheid en resterende accupercentage. Geef dit door aan de plaatselijke luchtverkeersleiding (indien de drone een CTR binnen vliegt). De politie belt u daarna. Achteraf maakt u melding van het incident bij de ILT.
Gecontroleerde crashlanding
Een motor of elektronische snelheidsregelaar (ESC) die storing geeft, kan een crash tot gevolg hebben. Bij problemen, kijk direct naar een veilige plek waar het toestel kan landen of eventueel een crash kan maken.
Neem de drone regels in acht
Wees u ervan bewust dat er - zonder dat u het weet of ziet - ander luchtverkeer in de buurt kan zijn. Ga daarom niet vliegen waar het niet is toegestaan!
Lees onze blogs over vliegen in de open categorie en geldboetes.