Drones en gemeenten
Afgelopen week bracht de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een whitepaper uit over gebruik van drones. Een publicatie, die hopelijk meer gemeenten zal aansporen om van drones gebruik te maken en het dronegebruik binnen de gemeentegrenzen te monitoren.
Aantal gemeenten
Nog niet veel gemeenten maken actief beleid op drones. In de whitepaper worden de gemeente Enschede, Amsterdam en Den Haag genoemd als koplopers.
Relevantie van drones voor gemeenten
Niet alleen hebben gemeenten te maken met dronegebruik door burgers en bedrijven, zij kunnen ook zelf drones inzetten voor allerlei werkzaamheden.
De business case start als volgt:
Kun je sneller, veiliger of milieuvriendelijker werken met een drone?
Voordelen van drones
Het belangrijkste voordeel van een drone is dat het relatief snel inzetbaar is, allerlei soorten payload (camera's) kan vervoeren om data te verzamelen en lastige posities in beeld kan brengen.
Nadelen van drones
Op dit moment zijn er nog strenge regels en beperkingen. Vanaf 31 december a.s. wordt het gebruik van drones bij gemeenten zonder no-fly zone echter een stuk aantrekkelijker. Verder kun je een drone niet bij slecht weer inzetten.
Aanbevelingen
In de whitepaper worden gemeenten geadviseerd om:
- met een klein toestel te starten
- medewerkers op te leiden voor ROC-light (straks het EU Dronebewijs)
- (on)mogelijkheden voor verder dronegebruik te gaan verkennen
- goed ingevoerd te zijn in de Europese wet- en regelgeving
Dat laatste betekent onder andere het begrijpen van de SORA en Europese standaardscenario's.
Het begint bij de toepassingen
In de praktijk merken wij wel een bepaalde terughoudendheid bij gemeenten. Daarom is het belangrijk om eerst uitgebreid bij de mogelijkheden en opbrengsten stil te staan. Waarvoor gebruik je een drone? Wat voor besparingen levert het op?
Voor alle gemeenten liggen er kansen. Ook in de specifieke categorie.