Tijdspad EU drone regels

Deze blog wordt u aangeboden door Drone Class, uw drone opleider voor vliegen in de open en specifieke categorie.

Met het uitstel van de invoeringsdatum naar 31 december 2020 verschuiven er op basis van verordening EU 2020/746 nog meer data. In deze blog een tijdspad.

Do 4 juni 2020 - Uitstel

Verordening EU 2020/746 wordt gepubliceerd waarin de oorspronkelijke datum van 1 juli 2020 wordt verzet naar 31 december 2020. Huidige nationale wetgeving in de EU lidstaten blijft tot die datum gewoon van kracht.

In Nederland betekent dit: particulieren vliegen door onder de regeling modelvliegen en bedrijven dienen onder ROC of ROC-light te opereren.

Eind zomer / najaar

Drone Class start met het EU Dronebewijs voor particulieren. Bedrijven hebben in 2020 nog steeds ROC of ROC-light nodig om te mogen opereren.

Wo 30 december 2020 - Laatste dag oude systeem

Tijd om vaarwel te zeggen tegen ROC of ROC-light. Als u op tijd een ROC of ROC-light bedrijfsvergunning heeft aangevraagd, dan kunt u hieronder nog tot eind 2021 opereren.

Do 31 december 2020 - Invoering EU drone regels

De Europese wet- en regelgeving voor drones treedt in werking. U gaat standaard vliegen in de open categorie, waar er geen onderscheid meer is tussen particulieren en bedrijven. Het EU Dronebewijs voor vliegen in de open categorie (met een drone vanaf 250 gram) is verplicht. Voor het vliegen in de specifieke categorie hebben bedrijven vanaf nu Europese documentatie nodig.

Januari 2021

Drone Class start met de basisopleiding voor de specifieke categorie, die op een aantal punten is uitgebreid ten opzichte van de huidige RPA-L opleiding. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de SORA en Europese STS.

Vr 31 december 2021

De bedrijfsvergunningen ROC en ROC-light zijn hun geldigheid verloren. U vliegt vanaf nu alleen nog met Europese documentatie.

Zo 1 januari 2023

Vanaf nu is een Cx label op een nieuw toestel verplicht. Alle drones zonder Cx label (met uitzondering van drones onder de 250 gram) komen in subcategorie A3 van de open categorie terecht.

Relevante artikelen

 • Open categorie
Basisoefeningen

03-07-2021

Basisoefeningen

Zodra u met een drone vanaf 250 gram het basiscertificaat heeft gehaald, kunt u gaan oefenen met uw toestel.
 • Open categorie
 • Toestellen
Nieuwe release: DJI Air 2S

27-04-2021

Nieuwe release: DJI Air 2S

Afgelopen april verscheen DJI met zijn verbeterde versie van de DJI Mavic Air 2 op de markt. Dit heeft geresulteerd in een krachtig toestel, dat in hoge kwaliteit opnames kan maken.
 • Klanten
 • Open categorie
Volgende markt: Italië

25-04-2021

Volgende markt: Italië

Drone Class zet een nieuwe stap op de Europese markt voor drone opleidingen. Zomer 2021 worden we actief in Italië met het EU Dronebewijs.
 • Open categorie
 • Toestellen
Nieuwe release: DJI FPV

03-04-2021

Nieuwe release: DJI FPV

Afgelopen maart verscheen DJI met zijn eerste FPV drone op de markt. FPV staat voor first person view, wat inhoudt dat je door middel van een videobril ziet wat de camera van de drone filmt.
 • Cases
 • Specifieke categorie
Telecommasten inspecteren

05-07-2021

Telecommasten inspecteren

Een bekende drone toepassing is het visueel inspecteren van telecommasten met behulp van drones.
 • Cases
 • Specifieke categorie
Bossen beheren

04-07-2021

Bossen beheren

Een nieuwe, opkomende drone toepassing is het beheren van bossen in binnen- en buitenland met behulp van drones.
 • Cases
 • Specifieke categorie
Zonnepanelen inspecteren

03-07-2021

Zonnepanelen inspecteren

Een van de opkomende drone toepassingen is het inspecteren van zonnepanelen met behulp van drones.
 • Specifieke categorie
RT opleiding: Hoe werkt het?

05-04-2021

RT opleiding: Hoe werkt het?

Overweegt u een RT-opleiding? In deze blog een impressie van de RT VFR praktijktraining met een opbouw van de lessen en onze eigen ervaring als deelnemer.